В Україні проходить масштабна індексація пенсій. За словами чиновників, вона торкнеться понад 10 мільйонів українців. Проте є кілька категорій пенсіонерів, яким цьогоріч виплати не переглядатимуть. Про це розповіли у відповіді Мінсоцплітики на запит видання apostrophe.

У бюджеті 2023 року не передбачалася індексація пенсій. Проте уряд все ж таки вирішив підвищити виплати пенсіонерам, враховуючи колосальну торішню інфляцію та зниження реальних доходів переважної більшості українців.

Вирішено було індексувати пенсії на 19,7%. Щоправда, підвищення пенсій фактично на одну п'яту частину не вийшло. Про це вже масово висловилися багато громадян, які встигли отримати свої оновлені пенсії на початку березня. Багатьом додали лише по 100 гривень, оскільки нижче за 100 гривень додавати не можна.

В уряді пояснюють таку розбіжність між очікуваним і дійсним тим, що у багатьох українців розрахункова пенсія нижча за прожитковий мінімум, а при індексації перераховують саме розрахункову пенсію, а не всю. Крім того, всім громадянам, які стали пенсіонерами нещодавно, з 2020 по 2022 рік, виплати підвищили лише на 100 гривень.

При цьому в Мінсоцполітики назвали чотири категорії пенсіонерів, для яких індексація пенсій цьогоріч взагалі не передбачена.

Популярные статьи сейчас

Новая массовая гуманитарная помощь: как получить вне зависимости от статуса и места проживания

Бесплатный отдых в Карпатах: украинцы могут насладиться роскошной тишиной за "просто так"

Серйозно вдарить по кишені: українцям повідомили, скільки доведеться платити за електроенергію

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

До цих категорій належать:

  • працюючі пенсіонери, у яких невеликий страховий стаж, а розрахунковий розмір їхньої пенсії нижчий за 2100 гривень;
  • колишні працівники прокуратури;
  • громадяни, які отримують пенсії у розмірі понад максимальну можливу суму, встановлену законодавством України (зараз максимальна пенсія в Україні дорівнює десяти прожитковим мінімумам для осіб непрацездатного віку, тобто 20 930 грн);
  • одержувачі щомісячного довічного грошового утримання (таке утримання одержують судді, і вони навіть зараз не бідують)