Троє співзасновників компанії — Сергій Дядюшко з одного боку та Станіслав Луговський із Денисом Мельником з другого боку — взаємо звинувачують один одного у рейдерстві, неефективному управлінні компанією та її потенційному знищенню. Розглянемо хронологію подій, щоб зрозуміти що відбувається насправді: внутрішній корпоративний конфлікт чи спроба рейдерського захоплення?

Висока прибутковість та репутація на ринку могли стати першопричиною конфлікту

Як зазначено на офіційному сайті компанії, “Ескулаб” — одна з найбільших лабораторій України, основною спеціалізацією якої є високоточна діагностика в найкоротші терміни. Співвласниками компанії є Сергій Дядюшко, Станіслав Луговський і Денис Мельник. Мережа законтрактована Національною службою здоров'я України; до її складу входять 5 лабораторних центрів і 180 пунктів забору аналізів. Загальна кількість співробітників підприємства складає більше тисячі.

При цьому “Ескулаб” входить до десятки найбільших платників податків Львівської області: лише у 2023 році компанія сплатила 33,8 млн грн податків, у тому числі ЄСВ — 14,97 млн грн, військовий збір — 1,33 млн грн, ПДФО — 14,034 млн грн. Висока прибутковість компанії та бездоганна репутація на ринку — це те, що, на думку експертів, могло стати першопричиною внутрішнього конфлікту та перерости у бізнес-скандал національного масштабу.

Суд скасував “рейдерський” статут та відновив попередню редакцію на користь Дядюшка

Популярні статті зараз

Сильний удар по українцям: влада готує несподіваний "сюрприз"

Коханка Зеленського та Коломойського: пропагандисти "розкрили" секрет успіху Тіни Кароль

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

Олаф Шольц наступний? Після скандального арешту Дональда Трампа у ЄС взялися за канцлера Німеччини

Все новости

У 2023 році Луговський і Мельник здійснили спробу переоформити на себе частку Дядюшка і вивести його зі складу акціонерів шляхом зміни статуту. На установчі збори Дядюшка покликано не було. Зважаючи на порушення законодавства, 9 серпня цього року Господарський суд Львівської області виніс рішення про скасування нової редакції статуту “Ескулабу” та відновлення попередньої, що діяла до втручання рейдерів.

Після цього Мельник і Луговський, незадоволені судовим рішенням, організували прес-конференцію, на яку, як і на установчі збори, Дядюшка не покликали. Цей захід був детально проаналізований експертами; вони виявили низку системних порушень та маніпуляцій, які були озвучені спікерами. А також кілька спроб поставити під сумнів об'єктивність винесеного рішення. Лише однією фразою про втручання суду у корпоративну діяльність Денис Мельник порушив низку законів України, серед яких ст. 129 Конституції України та ст. 6 Закону України “Про судоустрій та статус суддів” щодо неповаги до суду чи судді.

Наразі суд перевіряє факт отримання адміністраторами компанії готівки повз офіційного обліку

Цього літа Луговський, Мельник і двоюрідний брат Луговського Ігор Малиновський, який адмініструє програмне забезпечення "Ескулабу", заблокували доступ Дядюшка і співробітників мережі до програмного забезпечення, на базі якого "Ескулаб" здійснює діяльність. Через це господарська діяльність "Ескулабу" в Києві була припинена, а сотні клієнтів, у тому числі важко- та онкохворі не отримали результати аналізів.

При цьому Дядюшко заявив, що з червня 2024 року Луговський, Мельник, Малиновський, комерційний директор мережі Роман Висоцький, а також низка адміністраторів пунктів забору біоматеріалів "проводять отриману від населення готівку повз офіційного податкового і бухгалтерського обліку та без сплати податків до бюджету". Відомо, що ця інформація наразі перевіряється у рамках судових справ.

Експерти назвали ситуацію з “Ескулабом” прикладом відкритого внутрішнього рейдерства

Експертне середовище та громадськість не пройшли осторонь цього скандального кейсу. 26 серпня цього року видання Інформатор оприлюднило результати розслідування щодо того, чи дійсно хвиля постів у Телеграм-каналах проти Сергія Дядюшка носить комерційний характер. Використовуючи докази, журналістами було констатовано, що публікації проти Дядюшка розміщувалися за гроші.

27 серпня у державній інформаційній агенції Укрінформ пройшов круглий стіл на тему “Внутрішні виклики України в умовах війни. Корупція, рейдерство, колабораціонізм”, організатором якого виступив Інститут “Інтермаріум”. Учасниками заходу стали колишні нардепи, медики та експерти з різних галузей; вони обговорили тенденції, які виникли у внутрішній політиці України під час війни та конкретні кейси, що їх демонструють.

Зокрема, кандидат наук з держуправління Юрій Гаврилечко назвав ситуацію навколо “Ескулабу” яскравим прикладом відкритого внутрішнього рейдерства. “Через суспільну важливість даного підприємства ми знаємо, що воно стоїть на межі зникнення через можливе рейдерське захоплення”, відмітив експерт. А політолог Микита Трачук зауважив, що в Україні не вистачає інституту бізнес-репутації: “Ця історія — не стільки про конкретних громадян Мельника і Луговського, це, на жаль, про систему. Якби в Україні існував інститут ділової репутації, такі люди як Мельник і Луговський в принципі ніколи не змогли б займатися бізнесом: ніхто б їх не взяв у партнери, тому що про їх недоброчесність було б усім відомо”.

Наразі відомо, що у вересні відбудуться чергові судові засідання щодо діяльності компанії “Ескулаб” та правовідносин між її співвласниками.