Постанова про штраф за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку може виноситися тільки якщо ви поставили особистий підпис про отримання повістки та не прибули до ТЦК.

Нова "фішка" від військкоматів

Адвокат Роман Симутін каже, що до масової роздачі повісток територіальні центри комплектування (у народі — військкомати) додали новий етап — винесення ухвали за статтею 210 КУпАП — порушення законодавства про мобілізаційну підготовку зі штрафом у 1700 грн.

У своєму YouTube-каналі юрист розповів, що за останній тиждень до нього звернулося понад 10 осіб, щодо яких винесено подібні ухвали зі штрафом 1700 грн.

«І це при тому, що більшість із них жодного разу не отримувала повісток. Хоча це є обов'язковою умовою, адже ухвала може виноситися тільки якщо ви поставили особистий підпис про отримання повістки і не прибули до ТЦК», — пояснює Симутін.

Повестка на службу в армии. Фото: скриншот Youtube-видео
Повестка на службу в армии. Фото: скриншот Youtube-видео

Популярні статті зараз

Налагодили ласу схему: як пилять державні гроші у Вишневій міській раді

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

Зеленський звернувся до українців через війну у Ізраілі

Все новости

За словами адвоката, сума нібито і невелика, але коли виникає вибір — сплачувати штраф чи ні — знайте, якщо ви сплатите, то фактично визнаєте свою провину і погодитеся з правомірністю притягнення до відповідальності. А винесення повторної протягом року ухвали — це новий штраф у 5400 грн.

«А далі матеріали передадуть до поліції для відкриття кримінального провадження за ухилення від мобілізації. Адже за цими документами вважається, що ви вже двічі залучені до адмінвідповідальності. Тобто набули того страшного статусу злісного ухиліста», — заявляє юрист.

Як дізнатися, що винесли ухвалу і наклали штраф?

Симутін пояснює, що ТЦК мають надсилати вам копії цієї ухвали, але вони цього не роблять. Тож слідкуйте за реєстром виконавчих проваджень та «Дією». Адвокат каже, що ухвалу центру комплектування можна оскаржити в суді.

Суд. Фото: скриншот YouTube.
Суд. Фото: скриншот YouTube.

Адвокат Ростислав Кравець про штрафи за ухилення від мобілізації

Військовозобов'язаних українців лякають штрафами за ухилення від мобілізації. Тож адвокат Ростислав Кравець порадив оскаржити такі рішення.

Він підкреслив, що належним чином вручений порядок денний є лише особистим з вашим підписом, що ви його отримали. Якщо вам її не вручали, ви можете оскаржити рішення про штраф для того, щоб надалі цей штраф не переріс уже у кримінальне провадження. На оскарження маєте 10 днів.