За словами юриста Богдана Пересада, військовий облік військовослужбовців строкової служби регулюється Порядком організації та ведення військового обліку призовників та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня № 1487. 2022 р.

Про це повідомляє «novyny.live»

За правилами призовники та військовозобов'язані мають бути поставлені на військовий облік за заявленим або зареєстрованим місцем проживання, місцем роботи або навчання, а у разі перебування за кордоном більше трьох місяців - за місцем консульського обліку. у зарубіжних дипломатичних установах України.

Для українців, придатних до військової служби та тих, хто перебуває за кордоном у період дії військового стану та загальної мобілізації, важливо стежити за дотриманням правил про військовий облік. Недотримання цих правил може мати юридичні наслідки.

Військовий квиток: скрін із мережі
Військовий квиток: скрін із мережі

Популярні статті зараз

Мільярдна контрабанда під прикриттям кондитерського бізнесу: за які гроші Геннадій Вацак купує собі Rolls-Royce та Bentley

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

Людям у такій ситуації рекомендується звернутися за порадою до юристів чи відповідних органів, щоб зрозуміти свої конкретні обов'язки, права та можливі наслідки, пов'язані з військовим обліком під час перебування за кордоном.

Для українців за кордоном, покликаних на військову службу, але тих, хто проігнорував військовий облік, передбачено адміністративну відповідальність за статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це може спричинити накладення штрафу у розмірі від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторного порушення протягом року штраф може бути збільшений до п'ятдесяти - ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проте важливо зазначити, що відповідальність за накладення штрафів лежить на відділах територіальної оборони та мобілізації всередині України, а не на дипломатичних установах за кордоном. На практиці малоймовірно, що українці за кордоном зіткнуться із правовими наслідками за недотримання вимог про військовий облік.

Мобілізація в Україні, видача повісток
Мобілізація в Україні, видача повісток

Щодо можливості депортації призовників та резервістів, то слід розуміти, що депортація регулюється внутрішніми правовими актами країни, де проживає громадянин України. Враховуючи, що особи, які виїхали за кордон до війни або під час війни, не вважаються злочинцями, малоймовірно, що призовники підлягатимуть депортації виключно на підставі невиконання ними вимог військового обліку.

Для осіб у такій ситуації важливо звернутися за юридичною консультацією та проконсультуватися з відповідними органами, щоб повністю зрозуміти свої права та обов'язки щодо військового обліку та будь-які потенційні юридичні наслідки, з якими вони можуть зіткнутися.