Про доходи від знерухомлених активів рф, а також про 50 мільярдів доларів держав G7 розповіла в ефірі телемарафону «Єдині новини» директорка Департаменту економічної дипломатії Міністерства закордонних справ України Людмила Єніна.

«Перемовини серед наших партнерів тривають. Маємо з розумінням ставитися до того, що наші союзники шукають саме консенсусного рішення. Сполучені Штати Америки в цьому сенсі є більш сміливими та рішучими, а от країни Європейського Союзу – більш стриманими. Передача близько 2,5 мільярдів євро нашій державі, які є відсотками від прибутків заморожених активів росії є першим кроком у контексті вилучення активів рф на користь Україні», — зазначила вона.

Також Людмила Єніна наголосила, що важливість цієї новини полягає в тому, що Євросоюз знайшов законний механізм, як обходити блокувальні заходи з боку Угорщини. Про це, зокрема, повідомив Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель. Вона також зауважила, що завдяки ініціативі США маємо домовленість лідерів G7 про спрямування майбутніх доходів від заморожених активів на користь України у вигляді кредиту в 50 мільярдів доларів. І для його надання буде створено спеціальний фонд. Далі країни G7 та Євросоюзу нададуть цьому фонду кредити, а погашатимуть їх майбутніми надходженнями від російських активів. Нині партнерами пропрацьовуються технічні деталі цієї домовленості. Ймовірно, що кошти до України надходитимуть не однією сумою, а траншами.

«Звичайно, остаточну долю російських активів ще не вирішено. На сьогодні конфіскувати та віддати їх Україні наші союзники не наважуються. Вони визнають таке рішення надто складним і сумнівним саме з точки зору юридичних нюансів. Але також маємо рішення про надання кредиту в 50 мільярдів доларів, і тут варто відзначити,що воно не закриє повністю питання фінансування України – у кращому випадку це допоможе покрити потреби зовнішнього фінансування нашої країни у 2025 році», — пояснила Людмила Єніна.

Також вона звернула увагу на те, що залишається відкритими питання джерел фінансування відновлення України. Нагадала, що в лютому цього року ціна питання, за інформацією Світового банку, становила 486 млрд доларів.

Популярні статті зараз

ОПЗЖ пішло в контрнаступ: кияни будуть платити доньці Бойка за користування картками

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Эмилия Кларк оценит: звезда "Орла и Решки" в откровенном купальнике Леся Никитюк повторила образ матери драконов и "Игры престолов"

Все новости

«Міжнародні партнери згодні з принциповим підходом, на якому неодноразово наголошував Президент України Володимир Зеленський: платити повинна росія як агресор. Однозначно з цього приводу висловилася й голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка сказала, що не європейські платники податків мають сплачувати за шкоду, яку завдала росія, а сама рф. Тож продовжуємо працювати в цьому напрямку та дуже сподіваємося, що в подальшому щодо цього будуть більш сміливі рішення міжнародних партнерів», — наголосила Людмила Єніна.