Підприємства, які забезпечують теплову та комунальну енергію в Україні, зіткнулися з критичною ситуацією, яка може призвести до дефіциту гарячої води та підготовки до банкрутства.

Відповідну публікацію оприлюднили на порталі «gordonua»

Криза на підприємствах ТКЕ обумовлена, насамперед, відсутністю коштів на постачання теплом та газом бюджетників та населення за спеціальними цінами.

"Місцеве самоврядування б'є на сполох: гарячу воду відключають уже, коштів на подачу тепла немає, газу для бюджетників та населення за спеціальними цінами теж немає. За місяць до початку опалювального сезону підприємства ТКЕ всієї України змушені припиняти постачання гарячої води, підготовку до опалювального сезону та ініціювати власне банкрутство", – йдеться у заяві АМУ.

З 1 вересня підприємства ТКЕ відключено від режиму розміщення спеціальних зобов'язань. Це означає, що вони більше не мають гнучких умов для роботи, що призвело до відключення гарячого водопостачання.

Популярні статті зараз

"Ескулаб". Хронологія найгучнішого корпоративного конфлікту року

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Нові потяги до Європи: "Укрзалізниця" анонсувала несподіваний проект

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Все новости

Постанова Уряду № 896 від 22 серпня 2023 року нібито також відіграє свою роль у цій кризі. Воно позбавило компанії ТКЕ можливості закуповувати природний газ у рамках режиму ПСО для надання послуг населенню. Крім того, уряд не компенсував 36 млрд грн тарифної різниці, залишивши компанії без коштів для розрахунків із постачальниками газу.

Газ. Фото: скриншот Youtube-видео
Газ. Фото: скриншот Youtube-видео

"Гарячої води вже немає, а тепла за таких умов не буде, тому що постанова уряду від 22 серпня 2023 року №896 позбавила можливості підприємства придбання природного газу за режимом ПСО для надання населенню послуг; уряд не відшкодував 36 млрд грн різниці в тарифах та в підприємств немає коштів для розрахунків із газопостачальними компаніями; уряд ініціює вилучення 4% ПДФО з доходів місцевих бюджетів, щоб муніципалітети не стримували тарифи, допомагаючи підприємствам теплопостачання", – зазначають у АМУ.

Повідомляється, що ситуація тяжка, оскільки компанії ТКЕ не можуть підтримувати свою діяльність, закуповувати газ та надавати послуги опалення населенню.

Асоціація міст України (АМУ), яка представляє місцеве самоврядування, забила на сполох і закликала уряд терміново вирішити ці проблеми. Вони припускають, що без внесення змін до ухвали №896 майбутній опалювальний сезон може опинитися під загрозою.

АМУ також висловив стурбованість щодо планів вилучення 4% прибуткового податку з населення з місцевих бюджетів. Це може призвести до різкого підвищення тарифів на тепло або відключення опалення.

"Без термінових змін до постанови №896 неможливо вирішити критичні питання забезпечення надання послуг теплопостачання та гарячого водопостачання населенню, відповідно слід очікувати зриву опалювального сезону, а без збереження 4% ПДФО у бюджетах громад тарифи на тепло стрімко підвищаться або буде припинено опалення", – йдеться у повідомленні АМУ.

Ця нібито криза на підприємствах ТКЕ наголошує на проблемах, з якими стикаються місцеві органи влади при наданні населенню основних послуг, таких як опалення та гаряча вода, в умовах фінансових труднощів та рішень уряду.