З настанням осені багато українців наводять лад у своїх садах та присадибних ділянках. Однак поширеним правопорушенням, яке часто призводить до великих штрафів, є підпал сухої трави, бур'янів, листя та гілок. Це не лише шкідливо для довкілля та здоров'я населення, а й є караним правопорушенням в Україні зі значними штрафами.

Про це повідомляє «napensii»

При спалюванні цих матеріалів виділяється безліч шкідливих речовин, включаючи окис вуглецю, оксид азоту, пестициди та радіонукліди. Бензопірен, який виділяється при тлінні листя чи трави, може призвести до раку. Діоксини також виділяються, викликаючи такі проблеми, як репродуктивні проблеми та проблеми розвитку, ушкодження імунної системи, гормональний дисбаланс та рак.

Екологічні наслідки настільки ж серйозні. Спалювання листя і трави знищує ґрунтовий покрив та життєво важливі поживні речовини. Корисні комахи, насіння та коріння рослин губляться. Родючому ґрунтовому покриву потрібно п'ять-шість років для природного відновлення.

Що стосується покарань, то спалювання трави та листя може спричинити адміністративну або навіть кримінальну відповідальність. Порушення правил благоустрою населених пунктів та закону «Про охорону атмосферного повітря» можуть спричинити такі штрафи:

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Власник онлайн-казино VBET Віген Бадалян співпрацює з російською 1xbet? Блогер навів приклад

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

Фізичні особи: від 3060 до 6120 грн.

Чиновники: від 15300 до 21420 гривень.

Спалювання на території заповідника: від 6120 до 12240 гривень (чиновники: 21420 гривень до 30600 гривень).

Знищення або пошкодження лісів та зелених насаджень поблизу населених пунктів та залізниць: від 90 000 до 150 000 гривень.

У випадках, коли люди гинуть через спалювання трави або листя, може бути призначений ув'язнення терміном від двох до п'яти років.

Більше того, спалювання хмизу під час воєнного стану згідно із законом розглядається як форма саботажу. У березні 2023 року український парламент вніс поправки до Кримінального кодексу, які посилюють покарання за злочини проти національної безпеки під час воєнного стану, у тому числі за навмисний підпал сухої рослинності.

Нагадаємо, пенсії підвищать більш ніж на 2 тисячі: які пенсіонери скоро розбагатіють

Раніше «Акценти» повідомляли, що цього ще не вистачало: корисна продукція злетить у ціні. Прогнози насторожують

Як повідомляли «Акценти», ДТЕК зробив важливу заяву: відключать світло на тиждень. Що ж буде взимку?