У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який пропонує скасувати вікові обмеження щодо проходження військової служби в Україні. Наразі для військовослужбовців в Україні встановлено віковий ценз 60 років, але вони можуть за бажанням продовжити термін служби до 65-70 років за дотримання певних умов. Законопроект спрямований на повне усунення цих вікових обмежень, що дозволить військовослужбовцям продовжувати службу після 60 років без спеціального продовження.

Цю інформацію розмістили на порталі «one»

Відповідно до чинного закону про військовий обов'язок та військову службу, військовослужбовці та офіцери мають різні вікові обмеження для виходу на пенсію. Для рядового складу, включаючи рядових, сержантів та старших військовослужбовців, пенсійний вік становить 60 років. Проте старші офіцери можуть слугувати до 65 років.

Навіть за чинним законом працівники, які досягли зазначеного пенсійного віку, можуть продовжувати свою службу ще до п'яти років, якщо вони відповідають певним критеріям, у тому числі мають великий досвід роботи, демонстрацію високого професіоналізму та гарне здоров'я.

"Є люди, які після 60 років, за віком можуть звільнитися з військової служби, але не роблять цього за власним бажанням. Ніхто їх зазвичай не змушує демобілізуватися. Військове керівництво, якщо розуміє, що у людини проблеми зі здоров'ям, тоді у виняткових випадках можуть поставити питання про демобілізацію. Але здебільшого так не відбувається", - зазначає Микола Максимов.

Популярні статті зараз

Розкрадання, корупція та аморальна поведінка: Зеленський відповів про петицію щодо звільнення Бугрова

"Творить всяку дичину": голий син голови Черкаської ОВА тусить у Парижі, поки його батька звинувачують у корупції

"Обезьяна редкой породы": звезда Instagram Настя Покрищук в одних трусах испугала турков своим изуродованным лицом

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

Военные ВСУ. Фото: скриншот youtube-видео
Военные ВСУ. Фото: скриншот youtube-видео

Пропонований законопроект спрямований на відміну цих вікових обмежень, дозволяючи військовослужбовцям служити стільки, скільки вони хочуть і можуть, незалежно від віку. Варто зазначити, що на практиці багатьох високопоставлених військовослужбовців в Україні не звільняють примусово після досягнення пенсійного віку, особливо якщо вони здорові та бажають продовжувати службу.

Законопроект про відміну вікових обмежень для проходження військової служби є частиною ширшої тенденції в Україні щодо формалізації практики, що існувала під час конфлікту, що продовжується, наприклад, призову на військову службу осіб, незалежно від місця їх реєстрації. Ці законодавчі ініціативи спрямовані на узаконення та закріплення цієї практики у законі.

"Багато, що зараз роблять депутати — намагаються легалізувати те, що давно відбувається на практиці. Це ж стосується пропозицій щодо зняття обмеження граничного віку для проходження служби в особливий період", — каже юрист.

Нагадаємо, пенсіонерам терміново нараховують додаткові виплати: можна сміливо тікати до банкомату.

Раніше «Акценти» повідомляли, міністр екології Руслан Стрілець міг стати фігурантом кримінальної справи: куди поділися гектари заповідників

Як повідомляли «Акценти», "може статися восени": чи в Україні потужно посилять мобілізацію? Озвучено тривожний сценарій