В Україні з 1 жовтня не вводитимуть графіки відключення електроенергії. Такі графіки є, проте вони розроблені лише у разі дефіциту електроенергії чи аварій. Значні проблеми можуть виникнути лише у разі атак РФ на енергосистему.

"Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, достатньо для забезпечення потреб споживачів. Вдень спостерігається профіцит потужностей. Тому застосування відключень з 1 жовтня в будь-якому регіоні країни не планується", – зазначають у прес-службі Міненерго.

Відключення споживачів можливі у разі пошкодження енергетичної інфраструктури ворогом під час обстрілів, як це відбувалося минулого опалювального сезону. Враховуючи, що в деяких регіонах виникли ситуації з несправедливим розподілом електроенергії між споживачами, оператори системи розподілу розробили та заздалегідь опублікували графіки можливих відключень.

До речі, графіки відключень у більшості регіонів уже розробили. Далеко не факт, що їх застосовуватимуть, проте зразкове розуміння, як довго можуть тривати відключення, є. Наприклад, у Львівській області діяти вони почнуть лише за розпорядженням "Укренерго" та за необхідності скоротити споживання. При цьому тривалість відключень може становити до двох годин поспіль та до чотирьох годин на добу.