Після недавнього смертоносного землетрусу в Туреччині і страшних кадрів звідти про те, як багатоповерхові будинки вмить перетворювалися на купу будівельного сміття, ховаючи під собою тисячі людей, в Україні теж задалися питаннями, по-перше, наскільки можливі в нашій країні землетруси такої сили, а, по-друге, наскільки міцними і надійними є наші будинки, що з ними буде в разі такого катаклізму.

Українські вчені констатують невтішне: потужні землетруси можливі і в Україні. Так, наприклад, директор інституту геофізики НАНУ, сейсмолог Олександр Кендзера зазначив, що у Києві можливі 7-бальні землетруси.

Експерт будівельної галузі, президент Національного експертно-будівельного альянсу України та групи компаній Win Еxperts Віктор Лещинський розповів Главреду, чи зможуть встояти будинки в Україні під час потужних землетрусів, які типи будинків є найбільш ненадійними в цьому сенсі та зазнають великих руйнувань, а також чи можна лишатися під час подібного катаклізму в квартирі багатоповерхівки.

Наскільки ретельно, за вашими спостереженнями, в Україні дотримуються всіх необхідних норм під час будівництва, особливо в сейсмонебезпечних зонах? Чи всі, наприклад, київські будівлі витримають землетрус потужністю 7 балів?

В Україні справді є зони сейсмічної нестабільності, здебільшого це стосується регіонів уздовж хребта Карпатських гір: Івано-Франківська та Чернівецька області, Закарпаття, Львівщина та Тернопільщина. Звісно, це також стосується Криму. Буквально нещодавно, минулого тижня, був невеличкий 3-бальний землетрус на Закарпатті, але жодних наслідків та особливого занепокоєння це не викликало.

Популярные статьи сейчас

Николай Томенко объяснил абсурдность российских реалий: "Кирилл благословил нелегитимного Путина на «священную войну» до…2100 года"

Криптобиржа Plain Chain стала рассадником мошенников: кто стоит за сомнительными схемами

Церковь запрещает: в какие дни нельзя печь Пасхальные куличи, названы благоприятные даты

Они точно есть у каждого: названы привычки, которые способны изуродовать лицо

Все новости

Проектна документація будівель і споруд, які будуються в регіонах із сейсмічною нестабільністю, передбачає обов’язкові посилені фундаменти та конструкції житлових будинків.

Наприклад, Одеса розташована в активній сейсмічній зоні. До того ж ситуація там ускладнюється ще й нестабільними (карстовими) ґрунтами. Тому там закладаються потужні фундаменти і відповідні конструкції будинків.

Натомість Київ розташований в неактивній сейсмічній зоні та на відносно стабільних ґрунтах. А багатоповерхові будинки, навіть вище 35 поверхів, із конструкціями залізобетонного монолітного каркасу є доволі стійкими. Під час військових дій ми вже неодноразово мали змогу переконатися, що старі або панельні будинки зазнають великих руйнувань, а монолітно-каркасні будинки витримують навіть пряме влучання в них ракет, тобто вони більш стабільні, і такі будинки можна відновити в тих конструкціях, в яких вони зведені.

Отже, якщо будинок зведений відповідно всіх норм будівництва в Україні, то він повинен витримати навантаження впливу природних катаклізмів і більш-менш стабільно відреагувати на такі явища.

Ви говорите, як має бути в ідеалі, а чи насправді настільки сумлінно у нас дотримуються цих норм забудовники?

В принципі, так, оскільки в Україні передбачені технічний нагляд за будівництвом, контроль над введенням в експлуатацію, а також ведення технічної документації на об’єкті.

Єдина норма, щодо якої у нас можливі застереження – страхове навантаження на будівництво, тобто контроль над будівельними роботами на майданчику має бути більш жорстким.

Якщо раптом у Києві станеться 7-бальний землетрус, про можливість якого говорять наші сейсмологи, приблизно який відсоток будівель у столиці зможе перенести його і залишитися неушкодженими?

Сучасні монолітно-каркасні будинки насправді цілком в змозі витримати потужні землетруси.

Більш імовірне руйнування хрущовок, які вичерпали свій ресурс і термін експлуатації яких давно добіг кінця.

До речі, а які житлові будинки найбільші міцні і стійкі – сталінки, хрущовки, панельки, нові багатоповерхові цегляні будинки, багатоповерхівки-"свічки" на один під’їзд чи багатоповерхівки з кількома під’їздами? Які типи будинків, навпаки, будуть найбільш вразливими?

Найбільш вразливими є хрущовки, тому що міцність їхніх конструкцій вичерпана, а також панельні будинки 70-80-х років. Серед нових будинків найбільш вразливими є цегляні будинки.

Натомість найстійкішими під час будь-яких впливів є монолітно-каркасні будинки, тому що вони мають повністю зв’язаний каркас і доволі міцний фундамент, а якщо є ще два підземні поверхи паркінгу, то це найбільш захищені будинки.

Також досить міцними є будинки сучасного панельного будівництва, тому що в них краще, за сучасними технологіями, пов’язані плити між собою.

Наголошую, найбільш вразливим однозначно є старий житловий фонд.