Хоча парламент ухвалив рішення про відновлення подачі посадовцями декларацій, але відтермінували їх перегляд на рік. Серед депутатів, котрі не підтримали правку про відкриття реєстру декларацій – голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, пише Ігор Крамаренко для Цензор.НЕТтому.

Ми розбирались, які особисті причини спонукали народного депутата до такого рішення і що дізнаються виборці з його декларацій, якщо завтра вони будуть опубліковані. А найголовніше — чого не дізнаються, проте мали б знати, обираючи для себе владу.

Данило Гетманцев безліч разів наражався на критику підприємців за свої ініціативи, які в народі прозвали "податковими диверсіями". Зокрема, нардеп публічно виступає за поновлення жорстких перевірок та підвищення податків під час війни, а також він порівнює систему оподаткування із "мистецтвом общипування гусака так, щоб він не кричав".

Окрім цього, прізвище Гетманцев часто фігурує в журналістських розслідуваннях, в яких йдеться про чисельні скелети у шафі не лише нардепа, а і його сімʼї. Ми зібрали найгучніші скандали, повʼязані з головним податківцем країни.

Мама любить бізнес

На противагу мамі, яка любить швидкість, в українській політиці з’явилась мама, яка любить бізнес. Мова про Олену Гетманцеву, маму голови податкового комітету Данила Гетманцева. У 2019 році нардеп задекларував бізнес матері та її активи, а саме: нерухомість та автомобілі.

Популярні статті зараз

Микола Томенко назвав Ківалова символом "правової держави" та "доброчесної судової влади" в Україні

Сильний удар по українцям: влада готує несподіваний "сюрприз"

Дихати все важче: українці не зможуть працювати без цього документа

"Зайві" квадратні метри: які штрафи чекають на українців за несплату податку на нерухомість

Все новости

Однак, це не класична історія, де мама нічим не займається та має мільйонні прибутки. Мама нардепа — засновниця одного з найвідоміших в Україні та поза її межами туроператорів"TPG".

Вищезгадана фірма вказана у декларації Гетманцева, а Кіпрську "TPG" записано на іншу кіпрську компанію – "Dunkley Marketing LTD", яка безпосередньо належить матері Гетманцева. Однак "Dunkley Marketing LTD" у декларації вказати "забули".

У 2012-2013 роках саме "Dunkley Marketing LTD" отримала понад мільйон євро від белізького офшору. Звідки ці кошти в офшору – невідомо. До того ж, раніше журналісти з'ясували, що приблизно 1 млн євро "Dunkley Marketing LTD" позичила французькій компанії Олени Гетманцевої.

Нардеп у коментарі журналістам говорить, що імовірно ця французька компанія, пов'язана з туризмом і здаванням в оренду номерів. Гетманцев також запевняє, що не планував приховувати щось від декларування, а не вніс ці компанії, тому що мама не називала цієї фірми для внесення в декларацію.

За словами джерел у бізнесових колах, мама Гетманцева має репутацію жінки, що ладна піти на все тільки, щоб ніхто не дізнався про її махінації.

"Якось вона навіть зʼїла, в буквальному сенсі цього слова, документи, що свідчили про невиконані нею зобовʼязання. Відбулось це все під час ділової зустрічі, й після цього випадку на туристичному ринку ходить жарт, що на діловий обід Гетманцеву краще не запрошувати, а документи показувати виключно через скло", — зазначає джерело.

Британські фірми на 90-річній бабусі

Якщо не можна оформити бізнес на маму, то в пригоді може стати двоюрідна бабуся.

Так, до початку своєї стрімкої політичної карʼєри в партії Володимира Зеленського Гетманцев встиг попрацювати на оточення президента- втікача Віктора Януковича – у 2012 році нинішній "слуга народу" представляв інтереси двох британських фірм, які були клонами компаній "Дор-Строй" і "Юнікобуд".

Тоді вони отримали контракт на близько 1,5 млрд грн, від "Укравтодору", який очолював неабихто, а приятель Януковича Володимир Демішкан. Зазначимо, що співзасновницею обох компаній була дружина Демішкана.

Після Революції гідності Демішкан утік до РФ, де отримав російський паспорт. А директоркою двох британських фірм після цього стала майже 90-річна Валентина Лупандіна. Насправді ж ця літня бізнесвумен виявилася двоюрідною бабусею Гетманцева.

Бізнес у Криму після окупації півострова

Окрім заможної мами, у народного обранця є своя юридична компанія "Jurimex", яка з кінця 2000-х років обслуговувала кримський готельний комплекс "Ріпаріо" (за радянських часів — пансіонат "Прибережний" — Ред.) під Ялтою.

Саме з цим комплексом повʼязана досить дивна історія. Спершу "Ріпаріо" оформили на родичів тодішнього заступника генерального прокурора Віктора Кудрявцева і його тестя, екссудді Верховного суду Віктора Кононенка. А згодом його переоформили на британську компанію, чиї сліди ведуть у рай для офшорів — Кіпр.

Зокрема, пакет акцій також отримала партнерка Гетманцева — Ірина Мельніченко, яка після захоплення Криму росіянами у 2014 році, вирушила до Москви.

Тоді в реєстрі компаній РФ зʼявилися клони українських фірм, за якими була закріплена нерухомість та грошові потоки готельного бізнесу в Криму.

Бізнес сплачував податки у бюджет країни-терористки. Дві компанії, на яких зареєстровано два будинки і нежитлові приміщення, теж сплачували податки окупантам. Долю в цих компаніях мав і нинішній голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев.

Він стверджує, що "Jurimex" припинив супроводжувати компанії, які залишилися у Криму. Про те, це не зовсім так. Як з'ясували журналісти, юридичний супровід пансіонату у 2022 році продовжував вести Дмитро Махаринський – керівник представництва фірми "Jurimex" у Криму до 2014 року.

Цікаво, що саме Махаринський веде справи російського клона однієї з фірм Олени Гетманцевої — матері Данила Гетманцева. Зʼясувалося, що жінка навіть володіє приміщенням у Сімферополі. Сам Гетманцев у коментарях журналістам запевняв, що приміщення наразі втрачене і повернеться після деокупації Криму.

Водночас компанія має свою фірму-клона, яка зареєстрована у тому ж приміщенні і директор якої – Махаринський. До 2022 року фірма-клон була прикріплена за компанією "Dunkley Marketing LTD", яка по суті є кіпрським офшорним "гаманцем" зі структури туристичного бізнесу матері Гетманцева.

"Засланий агент" Сівковича

Окрім бізнесових та економічних махінацій, Гетманцев також у минулому був помічником регіонала Володимира Сівковича, який утік до Росії, а зараз працює на ФСБ РФ та підозрюється у держзраді.

Попри всі звинувачення та санкції, його бізнес в Україні продовжує діяти через його сина Олександра Сівковича. Головне місце у схемі Сівковича посідає бізнес-центр "Лук’янівський", адреса якого збігається з адресою стратегічного оборонного заводу "Артем".

Історія з БЦ "Лукʼянівський" на території стратегічного оборонного підприємства бере свій початок у далекому 2005 році, коли Володимир Сівкович був головою підкомітету з питань економічної безпеки та діяльності оборонно-промислового комплексу військового та військово-технічного співробітництва. До речі, саме тоді його помічником був Данило Гетманцев.

В той час державна компанія "Артем", яка виробляє боєприпаси для ЗСУ, несподівано вирішує побудувати на своїй території цивільний об'єкт, яким виявляється бізнес-центр.

А вже після втечі до РФ Сівкович через свого сина Олександра реєструє ТОВ "Бізнес-центр "Лук’янівський". Ця компанія і володіє об'єктом нерухомості на території стратегічного оборонного підприємства.

Однак, попри явний зв’язок із Сівковичем, ТОВ не перебуває під жодними санкціями.

Згодом Гетманцев анонсував, мовляв, бізнесу повернуть гроші за січень 2022 року. В перших рядах значилось підприємство ТОВ "БЦ "Лук’янівський"". У серпні 2022 року бізнес-центр отримав кошти в розмірі понад 20 млн грн відшкодування ПДВ для підприємств-експортерів, які було призупинено після вторгнення РФ.

Крім цього, компанія Сівковича двічі отримувала відшкодування ПДВ ще й у 2021 році на загальну суму понад 24 мільйони гривень. Таким чином, гроші було перераховано на рахунок зрадника України.

Данило Гетманцев як голова комітету з питань фінансів не міг не знати, що БЦ "Лук’янівський" належить фірмам Сівковича, про агентурну діяльність якого в усіх деталях стало відомо ще у липні 2022 року, після затримання колишнього голови СБУ в Криму Олега Кулініча.