Команда під керівництвом британців помітила, як об'єкт зіркової маси врізався у надмасивну чорну дірку, викинувши гігантський спалах світла по всьому Всесвіту, і незабаром очікується другий вибух.

Відповідну публікацію розмістили на порталі "Dailystar"

Чорні дірки — це зірки, що зхлопнулися, з такими потужними гравітаційними полями, що вважалося, що навіть світло не може їх покинути, але вчені вперше виявили спалах.

Група вчених під керівництвом Великобританії виявила світло від чорної дірки після того, як два надщільні небесні об'єкти зіткнулися один з одним у далеких куточках космосу.

Тепер міжнародна команда стала свідком цих масивних спалахів, створених колосальною космічною катастрофою.

Популярні статті зараз

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

Співавтор проекту доктор Ніколас Росс з Інституту астрономії Единбурзького університету сказав: «Цей результат, оптичний спалах, що виникає в результаті зіткнення двох чорних дірок і газу навколо них. Це настільки захоплююче. У дитинстві я був захоплений ідеєю чорних дірок, і тепер, коли я став великою дитиною, той факт, що ми бачили і чули ці злиття чорних дірок, є дивовижним відкриттям, яке має глибокі наслідки для астрофізики».

У події брала участь надмасивна чорна діра, подібна до тієї, що знаходиться в центрі нашої галактики, і ще одна менша. Це зафіксували детектори гравітаційних хвиль LIGO у Луїзіані та його європейський аналог VIRGO у Кашині, Італія.

Зображення: Роберт Хёрт, Каліфорнійський технологічний інститут
Зображення: Роберт Хёрт, Каліфорнійський технологічний інститут

Спостереження було підтверджено Каліфорнійським технологічним інститутом (Caltech) Zwicky Transient Facility (ZTF), розташованим у Паломарській обсерваторії неподалік Сан-Дієго.

Попередні спостереження показали, що коли дві чорні дірки обертаються навколо один одного і зрештою зливаються, вони створюють брижі або гравітаційні хвилі.

Явище, яке є прямим наслідком теорії гравітації Ейнштейна, було усвідомлено лише у 2015 році та принесло трьом американським ученим Нобелівську премію з фізики.

Ведучий автор, професор Метью Грем, науковий співробітник ZTF, сказав: «Ця надмасивна чорна діра вирувала протягом багатьох років, перш ніж стався різкіший спалах. Спалах стався у правильному часовому масштабі та у правильному місці, щоб збігтися з гравітаційно-хвильовою подією. У нашому дослідженні ми дійшли висновку, що спалах, ймовірно, є результатом злиття чорних дірок, але ми не можемо повністю виключити інших можливостей».

Надмасивні чорні діри ховаються в центрі більшості галактик, включаючи Чумацький Шлях. Вони можуть бути оточені диском газу, який містить рої зірок і дрібніші чорні дірки. Потік газу допомагає зблизити менші чорні дірки, дозволяючи їм зливатися і створює велику чорну дірку всередині диска. При створенні нова чорна діра має велику швидкість і їй дається те, що вчені назвали «ударом» через газовий диск.