Аналітики видання розповіли, яким буде літній сезон цього року для споживачів та виробників фруктів та овочів.

Директор департаменту фреш мережі VARUS Катерина Нічаєва пояснила, що ситуація змінюється, українські фермери пристосовуються та намагаються компенсувати втрати врожаю. Вона зазначила, що відновлюється виробництво, ритейл та споживачі сподіваються на постачання кавунів херсонських.

Арбуз - причина мигрени? Фото: YouTube-видео
Арбуз - причина мигрени? Фото: YouTube-видео

Чи подешевшають ягоди та фрукти

Погодні умови спричинили усунення сезону ягід. Наприклад, сезон полуниці розпочався пізніше на 2-3 тижні, відповідно він буде коротшим, а врожай — на 20-30% меншим за обсягом. Це спричинить зростання вартості ягід.

Критичною може бути ситуація з кісточковими фруктами.

«Через холодну та дощову весну врожай абрикосу та персика прогнозовано буде значно нижчим за минулорічний. Очікується суттєвий дефіцит цього товару і, як наслідок, перехід на імпорт із Греції, Туреччини, Узбекистану та Азербайджану. Ці країни й раніше займали велику нішу на ринку кісточкових фруктів, проте цього року обсяг імпорту зросте ще більше», - йдеться у повідомленні.

Популярні статті зараз

"Ідеолог сучасного рашизму": Микола Томенко вказав, ким став алкоголік-Мєдвєдєв

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Дівчина хотіла вразити хлопця на першому побаченні і прийшла гола: він навіть не помітив

Зеленський підписав новий закон про пенсії для українців: що змінилося та чого очікувати

Все новости

Але фермери прогнозують зростання врожаю сливи – приріст обсягу очікується до 20% порівняно з минулим роком. Також багато фермерів планують збільшувати обсяги закладки сливи в камери, що дозволить продовжити сезон цього фрукту.

Ягода малина. Фото: скриншот Youtube
Ягода малина. Фото: скриншот Youtube

Українські господарства не роблять ставку на вирощування винограду через високу конкуренцію з Молдовою. Тому цього сезону на ринку буде переважно молдавський, грецький, македонський та турецький виноград.

Але українські постачальники яблук зараз, навпаки, переорієнтуються на експорт, оскільки українські яблука дуже добре зарекомендували себе на міжнародному ринку. По-друге, експортна ціна вища, ніж на внутрішньому ринку.

Ягоды и фрукты. Фото: скриншот YouTube-видео.
Ягоды и фрукты. Фото: скриншот YouTube-видео.

Чи будуть херсонські кавуни

Через суттєвий дефіцит у минулорічному сезоні багато українських фермерів посадили баштанні культури цього року в Одеському регіоні.

Завдяки цьому врожай обіцяє бути набагато вищим, ніж у минулому, а ціна значно нижчою. Імпортувати баштанну з Греції та Туреччини будуть лише доти, доки на прилавках з'явиться український урожай. Це також вплине на вартість фруктів — вони коштуватимуть дешевше.