Повідомляється, що цього року на території України набули чинності нові правила військового обліку. Кабінет міністрів оприлюднив постанову № 1487, в якій йдеться про призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Також йдеться про облік відомостей перерахованих категорій за місцем їхнього працевлаштування та покладається на керівників підприємств.

Адвокат Андрій Межирицький пояснив, як чинити українцеві, якщо роботодавець вимагає у нього військовий квиток і чи можуть його звільнити за відсутності «воєнника».

Адвокат заявив, що роботодавець може лише попросити українця принести військовий квиток, так, це лише прохання. Роботодавці мають вести обліки для ТЦК, проте відсутність «військового» взагалі не може впливати на реалізацію конституційного права на працю.

Якщо сказати двома словами, то жодна норма Кодексу законів про працю України не дає права роботодавцю звільняти українця через відсутність військового квитка.

мобілізація в Україні
мобілізація в Україні

Популярні статті зараз

На Переяславщині вп’яте відтворили зажинки: цього разу до обряду долучилися військовослужбовці

«Договорняки» ПРАТ «ДІПРОЗВ'ЯЗОК» з ДСНС по схематозу впровадження системи оповіщення

"Я виглядаю як човен": мама приголомшила неосяжними стегнами після пологів, Кім Кардаш'ян таке і не снилося

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Все новости

Зазначається, що вимагати військовий квиток можна лише під час укладання трудового договору. Про це йдеться у ч.2 ст. 24 КЗпП України.

Окрім цього, Андрій Межирицький радить прийти до військкомату, щоб уточнити облікові дані. При цьому із собою краще мати документи, які можуть надати відстрочку (інвалідність у рідних, необхідні копії тощо).

Проте все одно доведеться проходити ВЛК. Якщо будуть якісь непоняття з документами, їх потрібно передати до канцелярії ТЦК із заявою про наявність права на відстрочку.

Після виконаних процедур українцю дадуть спеціальний документ, де буде вказано право на відстрочку (якщо таке право, звичайно, буде).