Мобілізаційний процес в Україні продовжується, але існують певні категорії громадян, які в жодному разі не підлягають примусовій мобілізації. Це важливе правило встановлено у частині 1 статті 23 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". Щоб бути в курсі, кого виключили із призову, ознайомтеся з повним списком винятків нижче:

  1. Особи, визнані інвалідами відповідно до встановленої процедури.
  2. Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє або більше дітей віком до 18 років.
  3. Жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.
  4. Жінки та чоловіки, які є опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.
  5. Жінки та чоловіки, які є опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, які виховують дитину з тяжкими захворюваннями та потребами у спеціальному догляді, такими як перинатальні ураження нервової системи, вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні та онкогематологічні , тяжкі психічні або хронічні захворювання нирок IV ступеня, а також діти, які потребують трансплантації органу або паліативної допомоги (за наявності відповідного документа, виданого лікарсько-консультативною комісією).
  6. Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина з інвалідністю І чи ІІ групи.
  7. Усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дітей-сиріт або позбавлених батьківського піклування дітей віком до 18 років.
  8. Особи, які займаються постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною або своїми або подружжями, які потребують постійного догляду, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.
  9. Особи, у яких чоловік або один із батьків або батьків чоловіка є інвалідом І або ІІ групи.
  10. Опікуни осіб, визнаних судом недієздатними, а також особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи або ІІ групи або особою, яка потребує постійного догляду за висновком МСЕК або лікарсько-консультативної комісії, у разі відсутності інших осіб, здатних надавати такий догляд.

Крім того, отримувачі професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються на денній чи дуальній формі здобуття освіти, також не підлягають призову.

Цей список є орієнтовним та ґрунтується на законодавстві України. Якщо ви або хтось із ваших знайомих потрапляє в одну із зазначених категорій, вам не слід турбуватися про примусову мобілізацію.