Україна вже пережила надзвичайно складну зиму, під час якої російські окупанти намагалися занурити нас у цілковитий холод та темряву. Майбутня зима може бути не легшою.

Експерти сходяться на думці, що головна проблема полягає у нападах на інфраструктуру. Адже окупанти ще мають можливість розпочати наступ. Імовірність нових атак на енергетичний сектор є значною.

Отже, неминучі аварійні ситуації та перебої з подачею електроенергії, зазначило джерело, опитане урядовим виданням. Водночас, вони додали, що точно оцінити або спрогнозувати майбутні обставини в даний час залишається неможливим.

Умови, в яких ми вступимо цієї зими, будуть значно гіршими, ніж на початку попередньої зими. Ми завершили минулий рік зі знищенням чи знеціненням 75% теплової генерації. 2022 року такого не було, пояснив виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук.

Світло: скрін з відео
Світло: скрін з відео

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Микола Томенко назвав Ківалова символом "правової держави" та "доброчесної судової влади" в Україні

Дихати все важче: українці не зможуть працювати без цього документа

"Рабочий на шахте, на стройке": звезда Instagram Анастасия Покрищук матерится не по-детски

Все новости

З цією точкою зору погодився експерт у галузі енергетики Геннадій Рябцев. Він особливо зазначив: «Чому вони стверджують, що може бути гіршим, ніж минулого року? Через відсутність резерву потужностей, що генерують. Наш поточний баланс недостатньо стійкий».

За словами голови комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунального господарства Андрія Геруса, найгострішою проблемою зараз є недостатній запас міцності у мережах "Укренерго", зокрема на підстанціях компанії.

«Ми залежимо від великих електростанцій, які постачають електроенергію через великі підстанції. Отже, запас міцності на цих підстанціях має першорядне значення, і зараз він недостатній», - заявив депутат.

Украинцы остались без света. Фото: скриншот Youtube-видео
Украинцы остались без света. Фото: скриншот Youtube-видео

Крім того, експерти наголошують, що вразливість енергетичної інфраструктури України вимагає термінових заходів щодо підвищення стійкості та забезпечення енергетичної безпеки країни.

Уряду та відповідним органам настійно рекомендується приділяти пріоритетну увагу інвестиціям на захист інфраструктури та розробляти плани на випадок непередбачених обставин для зниження потенційних ризиків, пов'язаних із потенційними майбутніми атаками.