Через війну багато громадян України були змушені залишити країну в пошуках більш безпечного середовища для себе і своїх сімей. У деяких випадках певні категорії українців зобов'язані зареєструватися у консульській установі іноземної держави, до якої вони переїжджають.

Дану інформацію оприлюднили на сайті «znaj.ua»

Консульський облік передбачає надання відомостей про місце проживання фізичної особи за кордоном, які потім передаються до Міністерства закордонних справ України. Ця реєстрація дає низку переваг, у тому числі захист у непередбачених ситуаціях, право голосувати на виборчих дільницях за кордоном та можливість проводити до 2 місяців на рік в Україні на автомобілі, зареєстрованому в ЄС.

Особи, які переїхали на постійне місце проживання до європейської країни, мають пройти консульський облік. Крім того, усиновлені діти громадян України віком до 18 років, які тимчасово або постійно проживають за кордоном, також зобов'язані стати на консульський облік до повноліття.

Переселенці, біженці
Переселенці, біженці

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Микола Томенко назвав Ківалова символом "правової держави" та "доброчесної судової влади" в Україні

"Щедрість за рахунок громади": мер Львова Садовий виділив мільйони на комфорт своїх колег, куди пішли гроші

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

Після повномасштабного вторгнення було запроваджено деякі винятки з вимоги про обов'язкову тимчасову консульську реєстрацію. Діти-сироти та діти, які залишилися без піклування батьків, діти до 16 років, які перебувають у супроводі родичів або довірених осіб, а також діти до 18 років, поміщені у прийомні сім'ї, мають бути поставлені на консульський облік.

Крім того, консульський облік повинні пройти інваліди, які переїхали за кордон, діти-інваліди віком до 18 років, переїхали за кордон, діти з тяжкими та рідкісними захворюваннями, особи, які потребують постійного догляду.

Також чоловіки віком від 18 до 60 років можуть виїжджати за кордон для догляду за особами, які перебувають на консульському обліку та потребують постійного догляду, на підставі довідки про проживання, що видається з цією метою.