У серпні Україна зіткнулася з нестачею електроенергії через планові ремонти блоків атомних електростанцій (АЕС) та обмеженого імпорту з Європи. Ситуація посилюється спекотною погодою та вечірнім піком споживання.

Про це пише «liga.net»

Перед війною енергосистема України мала надлишкові потужності, які перевищували споживання. Проте вторгнення російських військ призвело до значних порушень енергетичного балансу. З енергосистеми виведено найбільшу в Європі Запорізьку АЕС із 6 енергоблоками загальною потужністю 6 ГВт. Крім того, терористичні атаки на енергетичну інфраструктуру взимку пошкодили гідроелектростанції та теплові електростанції, що зменшило можливості маневреної генерації.

У результаті перед керівництвом країни стоять завдання щодо підтримки балансу між споживанням та виробництвом електроенергії. Атомні електростанції, які забезпечують близько половини споживання країни, не мають змоги коригувати виробництво у години пік. Це чинить значний тиск на системного оператора, НЕК Укренерго, у зв'язку із збільшенням виробництва у вечірній час пік.

Щоб запобігти перебої в подачі електроенергії та знизити навантаження на енергосистему, необхідно вживати запобіжних заходів. Заохочення практики енергозбереження серед споживачів може допомогти знизити загальне споживання у години пік. Крім того, впровадження заходів щодо підвищення енергоефективності та інвестування у відновлювані джерела енергії можуть допомогти диверсифікувати енергетичний баланс та знизити залежність від імпорту.

Популярні статті зараз

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

"Обезьяна редкой породы": звезда Instagram Настя Покрищук в одних трусах испугала турков своим изуродованным лицом

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

Вирішення проблем в енергетичному секторі потребує комплексного підходу, включаючи модернізацію існуючих електростанцій, розвиток інфраструктури відновлюваних джерел енергії, а також удосконалення управління та регулювання енергоспоживання. Зробивши ці кроки, Україна може підвищити стійкість своєї енергосистеми та забезпечити більш стабільне електропостачання у майбутньому.