В Україні вже понад 500 днів триває процес загальної мобілізації, призовники вручаються повістками у різних умовах, у тому числі на вулиці, на блокпостах та у громадських місцях. Роботодавці також дедалі частіше виписують повістки своїм співробітникам.

Про це пише «novyny.live»

Ось деяка інформація про процес, обов'язки та можливі наслідки, пов'язані з врученням повісток на військову службу:

Коли роботодавець може вручити повістку.

Роботодавець може оповіщати та вручати повістки своїм працівникам лише за наявності у них відповідного наказу начальника територіальних центрів призову та Генштабу. Це визначено постановою Кабінету Міністрів № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, призовників та резервістів".

Популярні статті зараз

Після Вишневого пішли за Краматорськом: як продовжують розкрадати кошти

Розкрадання, корупція та аморальна поведінка: Зеленський відповів про петицію щодо звільнення Бугрова

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Все новости

Обов'язки роботодавця при врученні повісток:

Якщо роботодавець отримав наказ ТЦК про вручення повісток працівникам, вони повинні:

Видати наказ (або розпорядження) про повідомлення та завірити працівника своїм підписом.

Направити копію наказу до ТЦК протягом трьох днів.

Вручити повістку співробітнику, направивши його з'явитися до ТЦК.

У разі тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці чи відрядженні викликаного працівника письмово повідомити відповідний ТЦК.

Здійснювати контроль результатів оповіщення та приходу співробітника.

Повістка: скрін з мережі
Повістка: скрін з мережі

Відмова від підписання наказу:

У разі відмови працівника підписати наказ про сповіщення про виклик роботодавець має документально оформити цю відмову. Доказом може бути підготовлений керівником акт, засвідчений відмовою працівника від підпису. Навіть якщо співробітник відмовляється підписувати, повістка все одно вважається врученою.

Відповідальність роботодавця:

Якщо роботодавець порушує правила ведення військового обліку та не вручає повістку належним чином, на нього може бути накладено адміністративний штраф. Відповідно до ст. 210-1 КПК, штрафи для посадових осіб підприємства складають:

За перше порушення: від 3400 до 5100 грн.

За повторне порушення протягом року: від 5100 до 8500 грн.

Відповідальність співробітника:

Для військовослужбовців строкової служби, які не з'явилися на виклик або відмовилися від отримання повістки, може бути призначена адміністративна відповідальність відповідно до законодавства «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Відповідно до ст. 210-1 Кримінально-процесуального кодексу, це може спричинити штраф у розмірі від 3400 до 5100 гривень. Однак, якщо призовник уже розпочав військово-лікарський огляд і продовжує ухилятися від призову на військову службу в період мобілізації, він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, що може спричинити позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років або умовне покарання.

І роботодавцям, і працівникам важливо знати свої обов'язки та права, пов'язані із закликом на військову службу під час загальної мобілізації в Україні.