Навіть під час війни деяким українцям може знадобитися виїхати за кордон, у тому числі з метою постійного проживання. Для цього вони мають отримати довідку із податкової інспекції.

Про це пише «zn»

Ось як працює цей процес, як пояснила адвокат Єлизавета Мазур:

1. Подання декларації:

Згідно з Податковим кодексом України, платники податків-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подавати до податкових органів декларацію «Про майно та доходи». Ця декларація має бути подана завчасно, не пізніше ніж за 60 календарних днів до запланованого виїзду.

Популярні статті зараз

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

"Творить всяку дичину": голий син голови Черкаської ОВА тусить у Парижі, поки його батька звинувачують у корупції

"Обезьяна редкой породы": звезда Instagram Настя Покрищук в одних трусах испугала турков своим изуродованным лицом

Все новости

2. Видача сертифіката:

Після подання декларації податкові органи мають 30 днів для перевірки того, що відповідну суму податку сплачено. Якщо все гаразд, видадуть довідку про те, що податкові зобов'язання виконано і особа не має прострочених податкових зобов'язань. Цей сертифікат має вирішальне значення при перетині кордону для переїзду за кордон.

3. Митний контроль:

Посвідчення необхідно пред'явити органам митного контролю під час перетину особою кордону. Без цієї довідки неможливо встановити ПМП за межами України.

4. Подання заяви та декларації:

Для отримання сертифіката фізичним особам необхідно подати заяву та декларацію до податкової інспекції за місцем реєстрації з метою оподаткування. Це може зробити сам платник податків чи уповноважений представник. Для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які не є самозайнятими, ці документи можуть бути подані до будь-якого наглядового органу.

5. Правильна підготовка заявки:

Заява має бути складена правильно з посиланням на відповідний пункт Податкового кодексу щодо видачі довідки податковим органом. У заяві також має бути зазначено найменування підприємства, установи чи організації, яким платник податків представлятиме довідку у майбутньому.

6. Електронна подача:

Чинне податкове законодавство припускає можливість подання заяви в електронному вигляді через Електронний кабінет платника податків. Головне, щоб було дотримано всіх вимог до оформлення документів. Для цього є спеціальне меню "Листування з ДПС".

За наявності відповідних документів та штампу в паспорті фізичні особи потім можуть виїхати за кордон на постійне місце проживання. Важливо дотримуватись правильних процедур і переконатися, що вся необхідна документація в порядку, перш ніж робити такий крок.