Банки зобов'язані заарештовувати рахунки тих громадян, які перебувають у реєстрі боржників. Якщо рахунок вже заарештують, то поновити доступ до грошей можна за окремою процедурою.

За час воєнного стану борги населення зросли майже вдвічі. Українцям на тлі погіршення економічної ситуації та зростання частини комунальних послуг стало важче платити за комуналку.

На сьогоднішній день у реєстрі боржників налічується 627 тисяч осіб, які не платять за рахунками та програли суди, і їм тепер загрожує заморожування банківських рахунків. При цьому суд над боржниками триває кілька місяців за спрощеною процедурою без запрошення відповідача, після чого справу відкривають виконавці, які надсилають листи до банків. Вони, у свою чергу, зобов'язані заарештувати рахунки клієнтів, якщо є вимога виконавця на основі судового рішення.

Які наслідки може мати наявність боргів щодо комуналки:

  • виконавець судового рішення має право заарештувати майно боржника;
  • за листом виконавця мають заарештовувати всі банківські рахунки;
  • якщо дані про борги будуть передані до Бюро кредитних історій, це може перешкодити оформити кредит;
  • виконавець має право вилучати майно боржників.

При цьому заарештовуються навіть соціальні банківські рахунки, на які українці одержують пенсії та інші виплати. За наявності боргів їх можуть списувати і з таких карт.

За законом, банк може забрати до 50% пенсійної виплати. Наприклад, якщо пенсіонер щомісяця отримує пенсію 4800 грн., то в рахунок комунального боргу у нього можуть списати 2400 грн.

Популярні статті зараз

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Нові потяги до Європи: "Укрзалізниця" анонсувала несподіваний проект

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Все новости

Боржники мають право отримати доступ до своїх коштів на картці, але лише до суми не більше ніж 13 400 грн. Коли рахунків кілька (два, три і більше), і гроші скрізь заблоковані (так, таке цілком може статися), боржник повинен визначити, з якого рахунку він здійснюватиме платежі в межах зазначеної суми.

Як зняти арешт з рахунку

Для того, щоб зняти арешт з рахунку, боржникам необхідно спочатку з'ясувати, на якій підставі та ким рахунок було заблоковано. Цю інформацію можна отримати у банку. Іноді навіть не потрібно спілкуватися зі співробітниками фінустанови: всі необхідні дані будуть утримуватись в особистому кабінеті інтернет-банкінгу. Можна скористатися системою Мін'юсту для пошуку виконавчих проваджень.