У період військового стану та загальної мобілізації в Україні чоловіки згідно із законом можуть отримати повістки про заклик на роботу на своєму робочому місці. Якщо роботодавець дотримується правильної процедури, а призовник відмовляється прийняти повістку, це може мати наслідки для людини. Юристи Марина Бекало та Ростислав Кравець докладно розібралися у цьому питанні, пояснивши потенційні юридичні наслідки відмови у прийнятті повістки, відправленої через Територіальні центри та соціальний захист.

Відповідну інформацію надали на сайті «telegraf»

За їхніми поясненнями, чоловікові, який не з'явився по повістці або відмовився від її отримання, може загрожувати адміністративна відповідальність за порушення законодавства, пов'язаного з обороною, мобілізаційною підготовкою та мобілізацією. За це загрожує штраф від 3400 до 5100 гривень.

Важливо, що кримінальна відповідальність, передбачена статтею 335 КК, при мобілізації не застосовується, якщо чоловік не пройшов військово-лікарську комісію. Потрібний офіційний висновок про те, що призовник придатний до служби. Доки особа не пройде медичний огляд, вона не може бути визнана придатною, а отже, і протокол на неї не може бути складений.

У випадках, коли працівник відмовляється прийняти повістку до суду, роботодавець повинен скласти офіційний запис, який документально підтверджує цю відмову. І тут роботодавець зобов'язаний проінформувати ТЦК про відмову, склавши акт. Якщо ТЦК ухвалить рішення про притягнення працівника до адміністративної відповідальності за порушення умов військового обліку або мобілізації, працівник може отримати копії рішення та оскаржити його у суді. Якщо кримінальну справу буде порушено на цьому етапі, владі може бути складно довести, що дії були навмисними.

Популярні статті зараз

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

"Робити це, як кролик": супербабуся влаштувала дуже відвертий показ на честь православного свята

Як зрадник став «волонтером»

Все новости

Ці юридичні висновки прояснюють потенційні наслідки відмови прийняти повістку про призов до армії у періоди військового стану та загальної мобілізації в Україні.