Незадовільна ситуація в забезпеченні належного стану цивільного захисту населення, відсутність заходів по впровадженню систем оповіщення змусило втрутитись Президента України В. Зеленського.

15 липня на нараді з обласними керівниками Володимир Зеленський дав зрозуміти, що послідують кадрові питання.

За період війни загинуло і дістало поранень біля 35 000 громадян в тому числі дітей. Трагедії сталися далеко від лінії бойових дій, на підконтрольних уряду територіях. Липень 2024 року став самим трагічним, коли загинуло біля 220 людей, в тому числі діти, поранено 1200 громадян.

Жертв могло бути менше, якби керівники регіонів вчасно впровадили системи оповіщення. Адже саме ці системи попереджують про повітряні тривоги під час ракетних обстрілів і у людей є можливість сховатись в укриттях.

Прем'єр-міністр України, він же Голова державної комісії з питань ТЕБ та НС, також несе відповідальність за стан техногенної безпеки, цивільного захисту населення.

Популярні статті зараз

Ткаченко поверне вплив у Мінкульті: Григоренко знову можуть призначити заступницею міністра

Нові потяги до Європи: "Укрзалізниця" анонсувала несподіваний проект

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Все новости

КМУ почав здійснювати заходи, щоб забезпечити цивільний захист населення. Так Постановою КМУ від 13 серпня 2024 року №923 затверджено зміни, щодо здійснення повноважень суб'єктів забезпечення цивільного захисту, та доповнив, змінив Постанову КМУ від 21 серпня 2013 року №616.

Обласні керівники вже три роки поспіль займають позицію бездіяльності. Як то кажуть сиджу тихо, «моя хата скраю». І таких керівників з десяток набралось. Подейкують, що в Офісі Президента прийнято рішення про їх заміну в найближчий час.

Громадські організації, депутати ВРУ, члени міжфракційного депутатського об’єднання «За техногенну та екологічну безпеку в паливно-енергетичному комплексі, залізничному і трубопровідному транспорті України» неодноразово зверталися до Президента України, КМУ, РНБО, органів державної влади, місцевого самоврядування з пропозиціями по забезпеченню цивільного захисту населення, впровадження систем оповіщення.

Адже суттєві заходи, які повинні здійснювати органи державної влади - це в першу чергу забезпечити державне фінансування впровадження систем оповіщення, відповідно до ст.93 Кодексу цивільного захисту України, сприяти залученню міжнародної фінансової допомоги на ці цілі, надавати субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Всі ці питання були розглянуті на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача. Були заслухані пропозиції МВС, Мінекономіки, Мінфіну, ДСНС.

Висновки невтішні для обласних керівників, так як відповідальність переклали на них. Видно не стало повчальним уроком, що вже за період півроку двох керівників було звільнено і саме за відсутності цивільного захисту населення в областях. Після втручання Президента великі міста, області почали здійснювати заходи по впровадженню територіальних і місцевих систем оповіщення.