В Україні, де вже другий рік діє військовий стан та загальна мобілізація, військовозобов'язані отримують повістки для проходження військової служби. Однак траплялися випадки, коли військові комісаріати використовували нечесну тактику для ефективного скасування законних відстрочок. Світло на такі ситуації пролив військовий юрист Микола Максимов.

Відповідну інформацію розмістили на сайті «novyny.live»

Максимов зазначив, що йому відомі випадки застосування подібних «прихованих прийомів», особливо щодо аспірантів та студентів, які домагаються відстрочки. Наприклад, аспірантів можуть попросити надати документи, які вони за своєю природою не можуть мати, наприклад студентський квиток. Поки людина намагається зібрати необхідні документи або довести свою нездатність надати ті чи інші папери, її несподівано направляють на військово-медичну комісію, після чого видається наказ про мобілізацію, що анулює відстрочку.

мобілізація на Тернопільщині
мобілізація на Тернопільщині

Максимов зазначив, що деякі з його клієнтів стикалися з військкоматами, які потребують великого набору додаткових документів для обґрунтування права на відстрочку. Це може включати запит студентського квитка у аспіранта, навіть якщо у аспіранта таких документів немає, або запит письмових звітів про сесії. Після того, як людина зайнята збиранням необхідних документів, їх направляють на медкомісію, після чого видається наказ про мобілізацію, в якому стверджується, що людина не змогла вчасно домогтися відстрочки.

Популярні статті зараз

Розкрадання, корупція та аморальна поведінка: Зеленський відповів про петицію щодо звільнення Бугрова

Нова масова гуманітарна допомога: як отримати незалежно від статусу та місця проживання

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

Як із черствої Паски приготувати традиційну українську страву: просто і дуже смачно

Все новости

У світлі такої тактики аспірантам-чоловікам рекомендується заздалегідь підготуватися та звернутися за допомогою до юристів чи юристів для захисту своїх прав.

мобілізація в Україні
мобілізація в Україні

Юрист також припускає, що якщо парламент вирішить активізувати мобілізаційні зусилля, деякі правила, що надають пільги щодо відстрочення навчання певним категоріям студентів, можуть бути переглянуті. Наприклад, право на відстрочку може бути позбавлене осіб, які здобувають другу або третю освіту після 30 років, які вступили до навчальних закладів у 2022 році після запровадження військового стану.

Максимов підкреслив, що особи віком 40–45 років, які вирішили здобути другу чи третю освіту у 2022 році, потенційно можуть опинитися серед перших, кого торкнуться цих законодавчих змін.