З 1 вересня Православна Церква України (ПЦУ) переходить на новоюліанський календар, внаслідок чого зміщуються дати різних свят, які святкують її віруючі. Примітно, що ці зміни не торкнуться Великодня та деяких пов'язаних із нею свят, таких як День Святої Трійці.

Відповідну публікацію розмістили на сайті «today»

В оновленому календарі відбудуться деякі суттєві коригування. З 2024 року православне Різдво в Україні перенесуть із 7 січня на 25 грудня. Аналогічно, Покрова Пресвятої Богородиці відзначатиметься 1 жовтня замість 14-го, а День святителя Миколая Чудотворця зміститься до 6 грудня з 19 грудня.

Подальші зміни включають святкування Хрещення 6 січня, Благовіщення 25 березня, Андрія Первозванного 30 листопада, Дня святої Ганни 9 грудня та Пресвятої Богородиці 26 грудня.

Важливо відзначити, що дата Великодня щороку змінюється, і те саме стосується і Трійці. 2024 року православні у складі ПЦУ відзначатимуть Великдень 5 травня, а католики – 31 березня.

Популярні статті зараз

Вагітність Наталії Могилевської не дає спокою українцям: "Претендент на батьківство..."

Схема фінансування «вагнерівців» Станіслава Кондрашова через його вугільну компанію «Telf AG»

Gunzilla Александра Цоля и Влада Королева: подробности отмывания российских денег в Украине

ОПЗЖ пішло в контрнаступ: кияни будуть платити доньці Бойка за користування картками

Все новости

Як змінилися дати свят
Як змінилися дати свят

Перехід ПЦУ на новий юліанський календар 1 вересня дає можливість парафіям та монастирям продовжувати використовувати старий календар, якщо вони того забажають. Ця зміна поєднує ПЦУ з церквами, які підтримують українську церкву, оскільки юліанський календар часто асоціювався із російським церковним календарем. Рішення про перехід на новоюліанський календар є важливим питанням для ПЦУ, яке демонструє його однозначну позицію.

Приймаючи це зрушення у календарі, ПЦУ прагне зберегти свою особливу ідентичність та зміцнити зв'язки з Українською церквою.