На українському ринку малини нещодавно спостерігалося хвилювання та обурення учасників через оголошення про закупівлю малини для заморожування за ціною 12 гривень за кілограм. Ця ціна еквівалентна приблизно 32 центам США або 30 євроцентів за кілограм. Ці оголошення переважно розміщували посередники, які прагнули консолідувати обсяги малини і перепродати її за вищими цінами. Отже вартість сирої малини для переробників трохи зросла.

Про це повідомляє «agronews»

Однак цей крок також спонукав компанії, що заморожують, спробувати знизити закупівельні ціни на малину. Щоб уявити ситуацію в перспективі, у статті зазначається, що 12 гривень — це не найнижча ціна, яку пропонують українські фермери, які вирощують малину, у гривневому еквіваленті. Влітку 2018 року ціни навіть упали до 8 гривень за кілограм. Із поправкою на інфляцію та курси валют сьогоднішні 12 гривень певною мірою можна порівняти з 8 гривнями у 2018 році. Однак важливо враховувати, що інфляція долара у цей період була значною, що впливає на реальну вартість.

Ягода малина. Фото: скриншот Youtube
Ягода малина. Фото: скриншот Youtube

Андрій Ярмак, економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО), зазначає, що при розгляді цін у доларах США поточна ситуація відображає поріг на 14% нижчий, ніж попередній рекордний мінімум у 2018 році. У статті також наголошується, що у 2023 році зниження цін на малину торкнулося ремонтантних сортів, вартість яких зазвичай вища. Цього року ціни на ремонтантну малину досягли мінімальної позначки, що незвичайно.

Популярні статті зараз

Криптобіржа WhiteBIT: як адепт "російського світу" Шенцев та його друг Володимир Носов відмивають криваві гроші та кидають українців

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Все новости

Ця ситуація стосується не лише місцевих фермерів, але також впливає на фермерів та морозильні компанії в інших європейських країнах. Багато хто з них продовжує щосили намагатися продати заморожену малину врожаю 2022 року, вже накопичуючи запаси нового врожаю. Малину вони закуповували за ціною не нижче 1,1-1,2 євро за кілограм, що значно вище, ніж платять за сировину українські морозильні компанії. Незважаючи на нижчу додану вартість, очікується, що українські морозильні компанії у 2023 році отримають певний прибуток.

Ягоды и фрукты. Фото: скриншот YouTube-видео.
Ягоды и фрукты. Фото: скриншот YouTube-видео.

Передбачається, що деякі компанії, що заморожують, можуть спробувати розширити географію своїх продажів, зокрема, орієнтуючись на ринки США і Канади, що може мати вирішальне значення для українських виробників малини в довгостроковій перспективі, оскільки очікується, що світовий ринок малини відновиться в найближчі роки.