Польща перебуває у процесі розробки рішення про продовження заборони на імпорт українських продуктів харчування після 15 вересня, згідно із заявами міністра економічного розвитку та технологій Польщі Вальдемара Буди. Цей крок пов'язаний з тим, що Європейська комісія розглядає можливість зняття обмежень на експорт українських продуктів харчування до п'яти країн, не включаючи транзиту.

Про це повідомляє "agroreview"

Міністр Буда висловив стурбованість з приводу негайного припливу українського зерна до Польщі після збирання врожаю, поставивши на чільне місце інтереси польських фермерів. Він зазначив, що переговори з Єврокомісією продовжуються, але якщо не буде ухвалено рішення щодо продовження експортного ембарго, Польща готова вжити односторонніх дій. Буда зазначив, що має повноваження видати відповідну постанову і без вагань заблокує імпорт до Польщі.

“Ми домовлятимемося з Єврокомісією до самого кінця. Але ми не можемо дозволити, щоб українське зерно потрапляло до Польщі відразу після жнив. У пріоритеті – польські фермери. Саме вони мають продавати польське зерно та отримувати прийнятну ціну за нього”, – заявив міністр.

Заборона на продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника у п'яти європейських країнах, що межують з Україною, спочатку була дозволена Європейським Союзом, але закінчується 15 вересня. Польща, а також Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина виступають за продовження заборони до кінця року. Проте, інші європейські країни виступають проти продовження ембарго на імпорт українського зерна.

Популярні статті зараз

Криптобіржа WhiteBIT: як адепт "російського світу" Шенцев та його друг Володимир Носов відмивають криваві гроші та кидають українців

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Справи погані: скільки дронів розробляє РФ порівняно з Україною

Як зрадник став «волонтером»

Все новости

“У мої повноваження входить видати відповідну постанову і я блокуватиму імпорт до Польщі. Я без вагань використовую цей інструмент цього тижня, у п'ятницю чи суботу. Вже готується проект ухвали. Ми керуватимемося принципом продовольчої безпеки”, – додав Вальдемар Буда.

Ситуація відображає дискусії та переговори щодо торгівлі та продовольчої безпеки в регіоні.