За вісім місяців цього року на кір захворіло вчетверо більше людей, ніж за весь 2022 рік, заявили у Міністерстві охорони здоров'я України у Facebook.

Цього року кір лікарі виявили у 11 областях України. Останній випадок стався у Києві у 13-річної нещепленої дитини, з якою контактували 34 учні однієї з гімназій. Діти здорові та перебувають під наглядом лікарів. Весь клас переведено на онлайн навчання.

"Хвороба може тривати чотири тижні й довше, мати дуже важкий перебіг. Серед його ускладнень - запалення легень (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність та смерть", - сказано в повідомленні МОЗ.

Через низьку вакцинацію Україна перебуває під ризиком спалаху кору. Востаннє спалах зафіксували у 2017-2019 роках, коли померла 41 людина, у тому числі 25 дітей. Спалахи циклічні та повторюються приблизно раз на п'ять років.

"Україна перебуває під ризиком епідемії кору. Хвороба небезпечна і поширюється серед не вакцинованих людей різного віку, проте діти найбільш уразливі до нього", - попереджають у міністерстві.

Популярні статті зараз

Мільярдна контрабанда під прикриттям кондитерського бізнесу: за які гроші Геннадій Вацак купує собі Rolls-Royce та Bentley

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Они точно есть у каждого: названы привычки, которые способны изуродовать лицо

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

У МОЗ наполягають, що єдиним захистом є вакцинація. Для цього потрібно зробити дві дози щеплення – коли дитині виповнився рік та віком 6 років. Отримати щеплення можна у сімейного лікаря чи педіатра. Вакцина в Україні безкоштовна.