Українці можуть вирішити військово-лікарську комісію. Зробити це можна у досудовому порядку та через суд. Краще починати оскаржувати рішення щодо досудового порядку: і лише, якщо це не матиме позитивного результату, звернутися до суду.

Як оскаржити рішення ВЛК у досудовому порядку

Для цього необхідно:

  • Написати заяву/скаргу особи про неузгодження з висновками ВЛК та проханням переглянути зазначене рішення вище ВЛК.
  • Додати до заяви/скаргу всі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка (посвідчення офіцера).
  • Заяву, медичні документи та копію постанови ВЛК необхідно або самостійно принести до вищої ВЛК, або надіслати поштою цінним листом з повідомленням про вручення з описом вкладення на адресу відповідного ВЛК.
  • За результатами розгляду скарги ВЛК переглядає постанову, що оскаржується, або може направити повторний (контрольний) медичний огляд.

Як оскаржити рішення ВЛК у суді?

Оскаржити рішення ВВК виключно за медичними показаннями неможливо, адже це не входить до компетенції суду. Але суд може встановити порушення процедури проведення ВВК та на цій підставі скасувати його.

Також він може зобов'язати провести повторний медичний огляд та дообстеження військовослужбовця у разі відмови відповідної ВЛК їх проводити.