Кабінет Міністрів схвалив законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про українців за кордоном". Ці зміни спрямовані на посилення аспектів безпеки, пов'язаних із процесом надання статусу іноземного українця.

Відповідну інформацію розмістили на сайті «RBC»

Пропоновані зміни нададуть Національній комісії у справах українців за кордоном повноваження взаємодіяти з найважливішими органами української безпеки та розвідки, такими як Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки України та центральний виконавчий орган України. Це дає можливість збирати інформацію про дії заявників, які можуть суперечити національній безпеці та інтересам України.

На період дії правового режиму військового стану в Україні та на 90 днів після його припинення чи скасування законопроектом пропонується призупинити розгляд заяв громадян Росії та Білорусі щодо надання іноземного українського статусу.

Законопроект покликаний розширити перелік підстав для відмови у наданні іноземного українського статусу.

Популярні статті зараз

Налагодили ласу схему: як пилять державні гроші у Вишневій міській раді

Справи погані: скільки дронів розробляє РФ порівняно з Україною

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

Розуміння «статусу українця за кордоном».

Іноземний українець — це особа, яка має громадянство іншої країни або є особою без громадянства, але має українське етнічне або спадкове походження. Рішення про надання, відмову чи припинення цього статусу перебуває у компетенції Національної комісії у справах українців за кордоном, створеної при Кабінеті Міністрів України. У разі позитивного рішення фізичній особі видається сертифікат стандартизованого зразка.

Сертифікат є документом, що засвідчує цей статус, але не замінює паспорт. Зазвичай сертифікати іноземних українців видаються терміном на 10 років із можливістю продовження.

Наявність статусу українця за кордоном дає низку переваг, серед яких:

Можливість здобуття вищої освіти за рахунок коштів державного бюджету України за умови встановлення квот на навчання.

Право на отримання безкоштовної багаторазової візи для відвідування України строком на дії п'ять років без необхідності оформлення відповідного запрошення (для громадян країн, на яких діє український візовий режим).

Можливість іммігрувати в Україну на постійне місце проживання за умови отримання дозволу на імміграцію на постійне місце проживання поза імміграційними квотами у порядку, передбаченому законодавством.

Множинне громадянство в Україні.

Важливо наголосити, що множинне громадянство належить до правового статусу, за якого людина офіційно визнається громадянином двох або більше країн відповідно до відповідних законів цих країн. Однак Конституція України (стаття 4) прямо вказує на існування єдиного громадянства в Україні, а множинне громадянство, як правило, не визнається та не допускається українським законодавством.

Нагадаємо, сліз не втримати: скільки пенсіонерів одержують до 3 тисяч гривень

Раніше «Акценти» повідомляли, діставайте мішки: в Україні лавиноподібний обвал цін на найпопулярніший продукт

Як повідомляли «Акценти», ПриватБанк блокує рахунки з нових причин: тепер кожен може втратити доступ до грошей