Національний банк України опублікував новий звіт щодо інфляції, що містить кілька ключових висновків та економічних оцінок.

Про це пише видання новин «ukrrudprom»

Динаміка ринку праці.

Мобілізація на фронт та військова міграція населення продовжують впливати на ринок праці України, що призводить до нестачі кваліфікованої робочої сили, особливо у будівельній та переробній галузях.

Незважаючи на нестачу робочої сили, безробіття в Україні зросло до 45% у червні-вересні 2023 року порівняно з 40% у березні 2022 року.

Популярні статті зараз

Запахло смаженим: столичний мажор Олександр Слобоженко зібрався тікати та перевозить авто?

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

“Згідно з опитуваннями групи “Рейтинг”, особливо гостра ситуація є на сході України, де частка тих, хто не має роботи, значно вища (43% з працевлаштованих до 24.02.2022), насамперед через близькість лінії фронту та руйнування інфраструктури та виробничих потужностей (по Україні цей показник – 25%). Важливим чинником ринку праці залишається значна внутрішня і зовнішня міграція. Тимчасово переміщеним особам (ВПО) все ще значно складніше знайти роботу порівняно з тими, хто не залишав місця свого постійного проживання”, - йдеться у висновку НБУ.

Регіональний варіант.

Безробіття гостріше у східній частині України, де вищий відсоток робочої сили є безробітним через близькість лінії фронту, а також руйнування інфраструктури та виробничих потужностей.

Зворотній міграції.

Хоча деякі українці, які виїхали в інші країни на початку повномасштабного вторгнення, почали повертатися в Україну, кількість тих, хто повернувся, виявилася нижчою, ніж очікувалося. Побоювання щодо потенційних атак Росії на енергетичну інфраструктуру можуть утримати деяких від повернення.

НБУ прогнозує, що 2024 року в Україну повернуться лише 100 000 мігрантів, а 2025 року очікується повернення 700 000. Ця тенденція зберігається навіть незважаючи на те, що деякі країни, які прийняли українських мігрантів, припиняють програми фінансової підтримки.

Безработица в Украине. Фото: скрин youtube
Безработица в Украине. Фото: скрин youtube

Прогнози інфляції та заробітної плати.

НБУ повідомив про зниження поточної інфляції до 7,1%. Прогноз на кінець 2023 року – 5,8%, на 2024 рік – 9,8%.

Очікується, що зростання реальної заробітної плати у 2024-2025 роках залишиться скромним і становитиме трохи більше 6% на рік.

Державний борг та зовнішнє фінансування.

Державний та гарантований державний борг України досяг 80% ВВП до кінця вересня 2023 року та, за прогнозами, зросте до 95% ВВП у 2024-2025 роках.

У доповіді наголошується на вразливості державних фінансів під час війни, що супроводжується високим ризиком нестачі доходів та невизначеністю щодо обсягу зовнішньої фінансової допомоги. З початку конфлікту Україна отримала зовнішнє фінансування на суму 65 мільярдів доларів, але до 2024 року їй досі буде потрібно 42,9 мільярда доларів зовнішнього фінансування.

Існують ризики емісії валюти (друку гривні) Національним банком у разі несвоєчасного надходження зовнішніх коштів, що потенційно може призвести до зростання інфляції та девальвації національної валюти.

Валютні операції.

Нацбанку довелося збільшити продаж доларів з резервів після переходу від фіксованого до гнучкого курсу гривні до долара. Операційний баланс збільшився з $5,1 млрд. у другому кварталі 2023 року до $7 млрд. у третьому кварталі.

Ці висновки та оцінки дають уявлення про економічні проблеми та події, з якими стикається Україна, особливо в контексті конфлікту, що триває, та його впливу на різні сектори економіки.

Нагадаємо, податковий "бум": все розпочнеться з 1 грудня

Раніше «Акценти» повідомляли, вічні аліменти для пенсіонерів: вам доплачуватимуть до пенсії все життя

Як повідомляли «Акценти», все дуже серйозно: багатьох українців позбавлять статусу ВПО. Допомоги не буде