Народні обранці України вирішили внести корективи до процедури мобілізації, акцентуючи на змінах у законодавстві про мобілізацію та військову службу.

Ці зміни стосуються певних груп населення: студентів, осіб з обмеженими можливостями та осіб, що відбувають покарання.

Про це інформувала народний депутат Мар'яна Безуглая.

Деталі запланованих змін:

Передбачено виключення можливості уникнення призову шляхом здобуття другої, третьої або наступної вищої освіти.

Звужено перелік громадян, що мають право на відстрочку через догляд за особою з інвалідністю I чи II групи або особою, що потребує постійного догляду.

Популярні статті зараз

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Все новости

Планується взяти на облік осіб, засуджених за вчинення кримінальних правопорушень, призначених до позбавлення чи обмеження волі, у тому числі зі звільненням від відбування покарання.

Скасують заборону на надання відомостей про реєстрацію місця проживання чи перебування призовниками, військовозобов'язаними та резервістами при укладенні трудового договору.

Розширено список осіб, що підлягають взяттю на військовий облік.

«Змінюється порядок надання відстрочки від призову громадянам, що отримують вищу освіту. Наразі, згідно із законодавством України, студенти, незалежно від рівня існуючої освіти, мають право на відстрочку від мобілізації. Так, кількість бажаючих навчатися під час військового стану зросла в 2-3 рази, не лише через прагнення підвищити професійний рівень, але й уникнути призову на військову службу. Запланованими змінами передбачається усунення можливості уникнення призову через здобуття другої, третьої вищої освіти», — зазначила вона у повідомленні.