Як зазначає адвокат Євген Шевцов, вже кілька місяців ця норма, незважаючи на військовий стан, також діє, але з певними нюансами.

За словами адвоката, через борги примусово відчужувати без згоди власника квартиру можна лише в межах відкритого виконавчого провадження або в порядку звернення на предмет іпотеки.

«Якщо це іпотека, то така можливість має бути встановлена ​​в іпотечному договорі з банком, як, власне, і порядок такого стягнення, у тому числі мінімальні розмір та термін прострочення, що дають право на стягнення», - каже Євген Шевцов.

Однак він уточнює, що для відкриття виконавчого провадження борг має бути встановлений виконавчим документом.

Це може бути виконавчий лист, виданий на виконання судового рішення, виконавчий напис нотаріуса або, наприклад, ухвала про притягнення до адміністративної відповідальності.

Популярні статті зараз

Микола Томенко заявив, що нинішні посадовці МОН продовжують справу Кагановича-Сталіна

Одіозного корупціонера Олександра Костюка хочуть призначити головним митником Закарпаття: ціна питання – 150 тисяч доларів

ОПЗЖ пішло в контрнаступ: кияни будуть платити доньці Бойка за користування картками

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Все новости

Адвокат нагадує, що у разі рішення суду про стягнення заборгованості можуть заарештувати нерухоме майно, забрати автомобіль на штраф майданчик, а також заблокувати всі банківські рахунки, з яких списуватимуться кошти для погашення заборгованості.

Ці правила стосуються і пенсіонерів, за винятком того, що з пенсійних карток можуть списувати до 50% пенсії, якщо залишок не буде меншим за прожитковий мінімум. Також відомості про заборгованість за ЖКП можуть передати до Бюро кредитних історій, що ускладнить у майбутньому отримання кредитів за потреби.

За словами Євгена Шевцова, звернення на майно боржника відбувається після того, як буде встановлено, що він не має достатньо коштів, наприклад, на банківському рахунку, для оплати комунальних чи інших послуг.

Однак за борг у 10-30 тис. грн або навіть більше вашу квартиру не продадуть. Як пояснює адвокат, якщо квартира є єдиним житлом боржника, то продаж по торгах можливий лише якщо сума до стягнення становить не менше 20 розмірів мінімальної заробітної плати, тобто 160 тис. грн.

Якщо там зареєстровані неповнолітні діти чи особи з інвалідністю, для виселення та продажу квартири потрібен дозвіл органів опіки та піклування або рішення суду.

У разі великої суми заборгованості адвокат радить вирішувати це питання максимально швидко, щоб не було застосовано санкцій. Можливо, що вам вдасться укласти договір з постачальником про реструктуризацію боргу.