За порушення правил безпеки на автошляхах несуть відповідальність не лише водії, а й пішоходи. До Верховної Ради внесено законопроект щодо посилення відповідальності пішоходів.

Законопроект №9289 покликаний знизити дитячу смертність та травматизм на дорогах, у документі пропонується карати громадян штрафами у розмірі 850 гривень або 20-40 годинами громадських робіт.

Проект закону вносить зміни до ст. 127 Кодексу України про адмінпорушення щодо покарання за порушення ПДР пішоходами або велосипедистами з дітьми віком до 16 років.

Владельцы электровелосипедов станут участниками дорожного движения. Фото: скриншот YouTube-видео
Владельцы электровелосипедов станут участниками дорожного движения. Фото: скриншот YouTube-видео

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що загибель у ДТП є найпоширенішою причиною смерті дітей віком 5-14 років та молоді віком 15-29 років.

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Налагодили ласу схему: як пилять державні гроші у Вишневій міській раді

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

Так, в Україні за 2020 рік зафіксовано 3574 ДТП, у яких загинули чи травмувалися діти, у 2021 – 3691, а у 2022 – 2625.

Свою поведінку діти переймають від батьків, тому порушення правил дорожнього руху дорослими стає прикладом для дітей і спонукає їх діяти так само, порушуючи закон.

Головна мета законопроекту — стимулювати пішоходів дотримуватися правил дорожнього руху України та привчати до цього дітей, а також перешкодити залученню неповнолітніх до правопорушень.