Відкрити банку персикового варення взимку - це все одно, що отримати привіт з літа, повний вітамінів і яскравого сонячного смаку. Десерт гарний сам по собі, а також як начинка для солодкої випічки. Як приготувати варення з персиків в домашніх умовах швидко і просто, розповімо у статті з добіркою найкращих рецептів.

Як вибрати персики для варення

Для апетитного десерту, який порадує вас узимку, важливо правильно вибрати плоди. Деякі стверджують, що смачний персик завжди є асиметричною формою, хоча довести це неможливо.

На відкритих ринках можна орієнтуватися на бджіл та ос - вони безпомилково визначають найсолодші та соковиті фрукти.

Пам'ятайте:

персик має бути стиглим, але не перестиглим, інакше при варінні втратить форму, тому краще готувати з недозрілих плодів;

поверхня фрукта повинна бути чистою, без червоточин і вм'ятин, бархатистою або гладкою - залежить від сорту.

Популярні статті зараз

Микола Злочевський продовжує висмоктувати гроші з України: підключив кіпрський офшор

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

Як підготувати персики

Усі фрукти, незалежно від сорту, потрібно не тільки ретельно вимити, а й очистити від шкірки, інакше варення гірчить.

Щоб легко зняти шкіру з персика, скористайтеся лайфхаком: у велику каструлю з окропом опустіть чисті плоди і дайте їм покипіти дві-три хвилини. Потім, вийнявши їх із окропу, опустіть у холодну воду на три-чотири хвилини. Після такої процедури фрукт легко очищається руками чи ножем.

Важливий момент: кісточка персика містить глікозид амігдалін, який у шлунку перетворюється на небезпечну для здоров'я синильну кислоту. Тому серцевину обов'язково видаляйте. До речі, це стосується й інших кісточкових абрикосів і слив.

Хоча для отруєння потрібно з'їсти близько 2 кг кісточок (що навряд чи можливо), цілі фрукти у варенні можуть бути небезпечними. Згодом кісточка втрачає щільність своєї оболонки, і отруйна речовина поступово проникає у продукт.

Як приготувати варення

Вам знадобляться каструля, додаткова миска, дерев'яна ложка. Також підготуйте стерилізовані банки із кришками.

Цукор візьміть у пропорції 1:1 до фруктів. Можна менше, якщо персики солодкі власними силами. Щоб надати варенню тонких цитрусових нот, додайте лимонний сік.

Порада:

Класичний десерт варять без додавання пектину та інших загусників - інакше вийде конфітюр або джем, а не справжнє варення з прозорим і густим, але текучим сиропом.

Наріжте часточками персики, викладіть в каструлю і засипте цукром. Дайте настоятися протягом трьох-п'яти годин. Цей етап можна пропустити, але тоді сироп у готовому варенні буде не таким насиченим.

Настоєну масу поставте на середній вогонь. Після закипання зменшіть температуру та варіть п'ять-сім хвилин. Акуратно помішуючи персики з цукром, знімайте піну, що утворюється з поверхні.

Вимкніть плиту і дайте суміші охолонути за кімнатної температури.

Обережно, щоб не зіпсувати форму фруктів, перекладіть їх із каструлі в окрему миску. Сироп, що залишився, поставте на середній вогонь і дайте закипіти. Потім зменшіть нагрівання конфорки до слабкого та варіть ще 10-12 хвилин.

Додайте до персикового сиропу лимонний сік — зазвичай на вихідний кілограм плодів достатньо одного лимона. Помішуючи, варіть суміш на малому вогні 10-15 хвилин.

Поверніть у каструлю порізані фрукти та варіть ще 10 хвилин, акуратно помішуючи. А потім вимкніть вогонь і дайте ароматній масі 5-10 хвилин.

Розкладіть готовий продукт по стерилізованих банках та закрийте кришками.

Максимально зберегти свіжість та вітаміни дозволять щадні способи приготування з мінімальним повторенням циклів варіння.

5 рецептів смачного варення

1. Класичний

Найдовше в цьому класичному рецепті - вистоювання каструлі з нарізаними фруктами та цукром протягом трьох-чотирьох годин. Безпосередньо процес варіння займе не більше години.

2. Швидке варення

Якщо немає часу чекати, поки кожен персик настоїться у цукрі, можете пропустити цей крок. Скористайтеся більш простим рецептом: щоб отримати десерт бурштинового кольору, вам знадобиться близько півтори години.

3. З волоськими горіхами

Горіхи збагатять смак і додадуть варенню щільнішу консистенцію. Персик і волоські горіхи відмінно поєднуються, а готовий десерт отримає медовий або світло-чайний колір та ароматні відтінки.

4. З мигдалем

Аристократичний, але менш калорійний варіант – варення з додаванням мигдального горіха. Солодкий персик ідеально поєднується з благородною терпкістю і гіркуватістю мигдалю - фінальний смак вийде збалансованим і зовсім не нудотним.

5. Варення з лавандою

Хочете десерт у стилі Провансу? Тоді додайте до складу трохи лаванди, як у запропонованому рецепті. Сироп від варення можна додавати в каву, щоб приготувати лавандо-персиковий раф.

Що можна зробити?

Зберігати варення правильно - при температурі не вище +15 градусів або в холодильнику. Термін зберігання - не довше двох років, а для варення з кісточкою не більше року.