Вперше на державному рівні Президентом визнано внесок в охорону довкілля реальних екологів – людей, які не «з плакатами щось вимагають», не кидаються звинуваченнями і не надають рішень (як це в цілому сприймається суспільством), а люди, що мають фахову освіту, реальні здобутки та реальні реалізовані екологічні проєкти.

Багато років поспіль нагороду отримували виключно працівники держустанов, що було явною дискримінацією.

Невже це зародження нової генерації лідерів і прогрес в визнанні важливості та статусу фахівців довкілля?

У своєму Зверненні до Президента України багаточисельне професійне обʼєднання природоохоронних організацій, служб охорони довкілля найбільших організацій, підприємств, науковців і освітян ЗВО та НАН України зазначає:

«Циганок Людмила Василівна є справжнім взірцем патріотичного, фахового, сміливого, відданого і ефективного екологічного лідера – лідера нової генерації! Сьогодні вона змогла обʼєднати понад 7000 фахівців довкілля (екологи, юристи, ESG-менеджери) з усіх куточків України довкола реальних проєктів зеленого відновлення і екотрансформації.

Популярні статті зараз

Стосується кожного: як зміниться рівень життя в Україні

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Высоко подняла юбочку и засветила полосочку на колготах: бесстыжая Maruv без белья показала стиль крольчихи

Все новости

Неповний перелік здобутків, які лиш за попередній рік вдалось реалізувати «не на папері»:

  • Висаджено понад 4500 дерев дубів та ялинок в Бучанському районі Київщини, 5000 кв.м на територіях, що постраждали від рук окупанта спільно з партнерськими ГС, в підтримку ініціативи Президента
  • Реалізовано пілотний проєкт моніторингу стану водних ресурсів в Чернігівській області, що поклав початок реальним змінам в покращенні стану водних ресурсів

  • з перших днів війни Людмила стала учасницею Оперативного штабу з фіксації злочинів проти довкілля (ДЕІ) та членкинею Науково-експертної ради Держекоінспекції.
  • Взаємодія зі спеціалізованою екологічною прокуратурою (СЕП) дозволяє не просто активізувати громади задля збереження грунтів, вод, біорізноманіття, а й запобігати можливим порушенням природоохоронного законодавства в непростий для України час.
  • Саме завдяки лідерським якостям і небайдужості Людмили Циганок щодо майбутнього розвитку спеціальності 101 Екологія та виховання екосвідомої молоді, під її керівництвом у 2023 році вдалося об’єднати понад 80 провідних профільних ЗВО і ЗФПО, та спільними зусиллями досягти збереження фаху «еколог» як одного з найперспективніших напрямів у контексті євроінтеграції України та Сталого розвитку суспільства!

Довідка:

Циганок Людмила Василівна нагороджена Указом Президента України від 22 січня 2024 року № 16/2024 про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності України почесним званням «Заслужений природоохоронець України»