Польщу та інші країни ЄС можуть завалити українськими запитами щодо екстрадиції чоловіків, які покинули країну завдяки хабарам. Частина українців уже передана Польщею службам, повідомляє польське видання «Річ Посполита».

Лідер правлячої фракції «Слуга народу» Давид Арахамія нещодавно припустив, що українські правоохоронці вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно залишили Україну, рятуючись від мобілізації.

"За дорученням президента Зеленського всі листи непрацездатності, видані військово-медичними комісіями після 24 лютого 2022 року, підлягають перевірці", - йдеться у заяві.

За даними штабу Прикордонної служби, підготовленими для «Речі Посполитої», з 24 лютого минулого року до 31 серпня цього року до Польщі в'їхали майже 2,87 мільйона громадян України віком 18-60 років.

Згідно з тими ж даними, близько 80 тисяч Українські чоловіки призовного віку в'їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року і випарувалися.

Популярні статті зараз

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

"Божественная Катюша": заезда "Кухни" Кузнецова восхитила снимком с райского отдыха, Анна Кошмал оценила

Все новости

«Одна людина могла перетнути кордон навіть кілька сотень разів. Але якщо відняти від'їзди з прибуття, у Польщі залишиться близько 80 000 людей. Українці потенційно підлягають мобілізації у своїй країні. Скільки з них справді відповідали вимогам, щоб залишити територію України? Невідомо», — зазначає речник Головного управління Прикордонної служби Польщі лейтенант Ганна Михальська.

Усіх треба повернути

«Це важлива цифра для України, тому що цих людей можна було б мобілізувати та поповнити лави наших збройних сил, тим самим зміцнивши нашу оборону та безпеку», — заявив Федір Веніславський із Комітету національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України.

Полювання почалося. Що чекає на «поверненців»

Веніславський також не відкидає, що прокуратура України може притягнути до відповідальності своїх громадян за кордоном у кримінальних справах. Деякі з них зникли нелегально через т.з. «зелений кордон», та правоохоронці регулярно затримують посередників, причетних до цієї практики.

Щоб доставити таких людей до країни, Україна має видати міжнародний ордер на арешт кожного з них.

«Якщо ми такого іноземця затримаємо, наприклад, для простої дорожньої перевірки, наша система КСІП (Національна поліцейська інформаційна система — прим. автора) покаже, що він є особою, яку переслідує прокуратура України, бо дані Інтерполу є. Ми затримуємо таку людину і повідомляємо в нашу прокуратуру. Чи екстрадуватиме її, вирішить польський суд», — передає Інспектор Маріуш Чярка, прес-секретар Головного управління поліції Польщі.

За інформацією, яку «Річ Посполита» отримала від Прикордонної служби, Польща, згідно з угодою з Україною, вже екстрадувала з країни українців, які переправляють нелегалів до Європи.