Уряд України розробляє новий вид гарантованої соціальної допомоги сім'ям, яка ґрунтуватиметься на базовому доході сім'ї, а не прив'язуватиметься до прожиткового мінімуму. Ця нова форма допомоги спрямована на покращення підтримки сімей та залежатиме від розміру та складу кожної сім'ї.

Дану інформацію розмістили на сайті «napensii»

Як каже міністр соціальної політики Оксана Жолнович, реальний прожитковий мінімум «перевищує 6 тисяч гривень».

Гарантована соціальна допомога буде прив'язана до базового сімейного доходу, який розраховуватиметься на основі певних критеріїв.

«Що ми хочемо зробити, щоб його відв'язати від цих обтяжених факторів, які на сьогоднішній день не дозволяють його реально збільшувати? Просто переформатуємо нашу допомогу через бідність таким чином, щоб це не було прив'язане до цього прожиткового мінімуму, а навпаки, до певного базового доходу сім'ї, який ми гарантуємо на кожного члена сім'ї», – пояснила вона.

Популярні статті зараз

Мільярдна контрабанда під прикриттям кондитерського бізнесу: за які гроші Геннадій Вацак купує собі Rolls-Royce та Bentley

Власник онлайн-казино VBET Віген Бадалян співпрацює з російською 1xbet? Блогер навів приклад

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

"Все ненатурально, зубы вставные, другое лицо": Алла Пугачева изменилась до неузнаваемости

Все новости

Розмір допомоги буде залежати від категорії кожного члена сім'ї. Наприклад, перший член сім'ї отримає 100% базової вартості, а решта членів сім'ї може отримати відсоток залежно від їх категорії.

Якщо сім'я складається з батьків і дитини, перший член сім'ї отримає 100%, другий член (зазвичай чоловік) може отримати 70%, а дитина, як утриманець, отримає 100%. На 100% також матимуть право інваліди чи особи пенсійного віку із низькими пенсіями.

Соціальна допомога: скрін з відео
Соціальна допомога: скрін з відео

Нова програма соціальної допомоги покриватиме різницю між базовим доходом, розрахованим для кожного члена сім'ї, та фактичним доходом, який він має. Це означає, що сім'ї, які не відповідають порогу базового доходу, отримають фінансову підтримку.

«Виглядати це буде приблизно так». Базова величина для першого члена сім'ї становить 100% і дорівнює, скажімо, тих самих 6 тисяч грн, бо якщо він чи вона живуть самі, то мають витрачати кошти на всі базові потреби. Якщо є сім'я з трьох осіб – мама, тато, дитина, то ми говоримо, що перша має точно мати 100%, другу ми порахуємо 70%, якщо це дитина, то це, звичайно, 100%, тому що на дитину витрати будуть небагато більше, якщо це особа з інвалідністю, також 100%, якщо це особа пенсійного віку, але в неї низька пенсія, це також 100%», – пояснює Жолнович.

Законопроект, який визначає новий підхід до гарантованої соціальної допомоги, зараз перебуває у розробці та, як очікується, буде представлений до Верховної Ради. Графік реалізації ще не підтверджений, але він може бути запроваджений уже у липні 2024 року, до проходження законопроекту через законодавчий процес.

Цей інноваційний підхід спрямований на надання більш адресної та гнучкої допомоги українським сім'ям з урахуванням їх конкретних потреб та обставин, а не лише на основі прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, пенсіонерам додадуть під тисячу гривень: кого "озолотять" до кінця року

Раніше «Акценти» повідомляли, як раніше вже не буде: Пенсійний фонд приголомшив українців

Як повідомляли «Акценти», прощайтеся з останніми грошима: через скорочення допомоги Україні можуть сильно підняти податки