В Україні розпочалася загальна мобілізація у відповідь на широкомасштабне вторгнення Росії. Відповідно до законодавства України, від призову на військову службу під час мобілізації звільняються особи з обмеженими можливостями та тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров'я. Однак із цього правила є винятки.

Дану публікацію розмістили на сайті «obozrevatel»

Стаття 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» «Відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації» передбачає, що особи з обмеженими можливостями можуть бути призвані на військову службу за їх згодою та лише за місцем проживання. Дуже важливо знати юридичні зобов'язання.

"Брати участь у бойових діях можна різними способами. Можна підносити боєприпаси, копати траншеї чи готувати їжу тощо. Тобто служба у війську ЗСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба", – сказав адвокат Іван Ліберман.

Якщо людина з обмеженими можливостями отримала повістку, вона не повинна її ігнорувати. Вони повинні з'явитися у військкомат у встановлений час, надавши документи, що підтверджують їхню інвалідність.

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Власник онлайн-казино VBET Віген Бадалян співпрацює з російською 1xbet? Блогер навів приклад

"Творить всяку дичину": голий син голови Черкаської ОВА тусить у Парижі, поки його батька звинувачують у корупції

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Все новости

Третя група інвалідності вказує на легку інвалідність, яка зазвичай пов'язана з легкими проблемами зі здоров'ям. Однак це не обов'язково відкидає службу у Збройних Силах України. В армії існують різні ролі, включаючи такі завдання, як поводження з боєприпасами, копання траншей або приготування їжі. Цей вид альтернативної служби може підійти особам з обмеженими можливостями ІІІ групи. За словами адвоката Івана Лібермана, чоловіків з інвалідністю ІІІ групи можна мобілізувати. Правовою основою цього є вимога до громадян України служити в армії відповідно до закону.

Ліберман також зазначив, що до війни деякі українці помилково заявляли про статус інвалідності ІІІ групи заради особистої вигоди, наприклад, соціальної допомоги, допомоги або доступу до санаторіїв. Така ситуація може призвести до тимчасового заклику здорових людей як добровільно, так і за необхідності примусово.

"Таким чином, багато здорових людей, які не мають інвалідності, зараз будуть тимчасово за згодою, а потім і обов'язково служитимуть в армії", - підсумував Ліберман.

Крім того, важливо зазначити, що під час військового стану в Україні співробітники територіальних центрів призову та соціальної підтримки мають право вручати виклики у різних місцях, включаючи вулиці, блокпости, громадські місця, житлові будинки та робочі місця. Проте вони не уповноважені перевіряти документи, що засвідчують особу громадян.

Нагадаємо, дочекалися: пенсії підвищать уже із жовтня

Раніше «Акценти» повідомляли, на це ніхто не очікував: на українців чекають чергові труднощі?

Як повідомляли «Акценти», лавиноподібний цінопад на ключову продукцію: українцям випав унікальний шанс