В Україні відбулося коригування дати Різдва, яку тепер офіційно визнано 25 грудня, і значна більшість українців мають намір святкувати його в цю нещодавно встановлену дату. Щодо 7 січня, традиційної дати Різдва, то цю традицію підтримає помітно менша частина населення. Примітно, що понад 20% українців готові вшанувати цю подію як 25 грудня, так і 7 січня. Такі дані випливають із вересневого опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

Ось докладна статистика:

Святкування 25 грудня: 42% українців планують святкувати Різдво 25 грудня.

Дотримуємося 7 січня: і навпаки, 17% респондентів, як і раніше, віддані святкуванню Різдва за старим календарем 7 січня.

Подвійне святкування: близько 21% населення має намір взяти участь в урочистостях 25 грудня та 7 січня, демонструючи неупередженість щодо святкування Різдва у декілька дат.

Популярні статті зараз

Микола Злочевський продовжує висмоктувати гроші з України: підключив кіпрський офшор

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

Не визначились: лише 5% українців ще не ухвалили твердого рішення про те, яку дату святкувати.

Примітно, що 15% респондентів не хотіли взагалі не відзначати це релігійне свято.

Крім того, цікаво зазначити, що найзатятішими прихильниками святкування Різдва 25 грудня є насамперед парафіяни Греко-католицької церкви: переважна більшість 81% підтримують цю дату. Навпаки, ця дата має найменшу підтримку з боку послідовників Московського Патріархату. Дивно, але навіть 25% тих, хто вважає себе атеїстами, висловлюють підтримку святкуванню Різдва 25 грудня.

Що стосується різниці між поколіннями, то серед різних вікових груп немає суттєвих відмінностей у поглядах на дату Різдва. Більшість респондентів у різних вікових групах від 18 до 51 року і старше схиляються до святкування Різдва 25 грудня, менша кількість схиляється до 7 січня, і аналогічна картина спостерігається серед тих, хто розглядає обидві дати.

Також помітні регіональні відмінності:

Західна Україна: тут лише 9% підтримують святкування Різдва 7 січня, це найнижчий відсоток серед регіонів.

Східна Україна: на сході концепція святкування 7 січня отримує велику підтримку – 29%.

Центральна Україна: цей регіон демонструє найбільшу однорідність: 16% висловилися за 7 січня.

Південна Україна: тут підтримка святкування Різдва 7 січня становить 20%, що скорочує розрив між центральними та східними регіонами.

У липні 2023 року Верховна Рада України офіційно перенесла Різдво в Україні з 7 січня на 25 грудня. Ця зміна була мотивована насамперед бажанням дистанціювати святкування від російської традиції відзначати Різдво 7 січня.

Крім того, влітку того ж року Православна Церква України (ПЦУ) ухвалила принципове рішення щодо переходу на новий юліанський календар з 1 вересня 2023 року. Цей новий календар відповідає григоріанським календарем, за яким слідує велика частина світу. Таким чином, призначивши 25 грудня датою Різдва, на відміну від попереднього святкування 7 січня за юліанським календарем.

Важливо відзначити, що юліанський календар, якого дотримується Російська Православна Церква, відрізняється від григоріанського календаря на 13 днів, що призводить до різниці у датах святкування Різдва. Більшість православних церков у всьому світі нині приймають новий юліанський календар, що призводить до синхронізації з григоріанським календарем.

Нагадаємо, закордонні українці: Кабмін вигадав нові правила для біженців

Раніше «Акценти» повідомляли, скоро Україну накриють снігопади та моторошний мороз: синоптики приголомшили прогнозами

Як повідомляли «Акценти», сліз не втримати: скільки пенсіонерів одержують до 3 тисяч гривень