Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний нещодавно наголосив на необхідності розширення категорії громадян, які можуть бути покликані на навчання чи мобілізацію в країні. Ця заява викликала питання щодо можливих змін у мобілізаційних заходах. Про це на телемарафоні розповів секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

Відповідну публікацію розмістили на порталі «trueua»

Костенко погодився з оцінкою Залужного про те, що у законодавстві України є безліч лазівок, які дозволяють громадянам ухилятися від призову до армії. Він пригадав різні способи, за допомогою яких люди ухиляються від військової служби або намагаються звільнитися після призову.

"Я думаю, тут можна комплексно підходити. Багато є справді прогалин у законодавстві, які громадяни часто використовують для того, щоб або не піти на військову службу, ухилитися від неї, або вже в процесі, якщо потрапив на військову службу, використовують для того, щоб з неї звільнитися. Там є багато моментів, є звичайно реальні речі. Коли там хтось з інвалідністю, людей звільняють. А хтось собі шукає дружину, наприклад. , які мають групу інвалідності. Потім питання віку, я думаю, воно також мало це на увазі", - зазначив нардеп.

Деякі з них включають заяви про інвалідність або спроби одружитися з людиною з обмеженими можливостями. Вікові обмеження також відіграють роль: нині українське законодавство передбачає, що на військову службу можуть бути покликані особи віком від 18 до 27 років, які не служили в армії. Хоча Верховна Рада ухвалила закон про зниження вікового цензу до 25 років, президент через шість місяців так і не підписав його.

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

"Все ненатурально, зубы вставные, другое лицо": Алла Пугачева изменилась до неузнаваемости

Все новости

"Було прийнято закон у Верховній Раді, який до 25 років знижував це, але президент уже десь півроку його не підписує... Багато можна моментів називати. Коли приїжджаєш у окопи, а тобі командир каже" А у мене звільнився начальник штабу - Чому? — Одружився... Тому ці недоліки треба прибирати", — підсумував Роман Костенко.

Костенко наголосив на необхідності вирішення цих питань та закриття юридичних лазівок. Наприклад, слід розглянути сценарії, коли солдат залишає окопи через одруження. Мета полягає в тому, щоб усунути такі недоліки в процесі призову на військову службу, щоб забезпечити більш ефективну та справедливу систему.

Крім того, в Україні введено Єдиний реєстр призовників, щоб спростити та оцифрувати процес призову, знизивши бюрократичне навантаження на громадян. Міноборони працює над підвищенням якості персональних даних призовників та резервістів у Реєстрі шляхом інформаційної взаємодії з різними державними органами та реєстрами. Ці зусилля є частиною ширшої ініціативи щодо оцифрування територіальних збірних центрів та сприяння автоматизованому обміну інформацією між реєстрами міністерств, що зробить його зручнішим для українців та скоротить кількість відвідувань державних установ. До середини осені у цьому плані очікуються суттєві зміни.

Нагадаємо, готуйте гаманці: пенсіонери, і не тільки можуть бігти за грошима

Раніше «Акценти» повідомляли, потужний ляпас пенсіонерам: якщо є робота, то пенсії більше не бачити

Як повідомляли «Акценти», дуже сильна допомога: українкам можуть виплачувати по 100 тисяч гривень. Названо умови