Очікується, що відкриття ринку землі для юридичних осіб у 2024 році матиме значні наслідки для аграрного сектору України. У міру виходу на ринок нових гравців попит на земельні активи збільшуватиметься, що призведе до зростання цін як мінімум на 15-20%. Цей сплеск попиту, ймовірно, призведе до зростання цін на землю, що зробить володіння землею більш цінним та потенційно принесе користь існуючим землевласникам.

Відповідну публікацію оприлюднили на сайті «agronews», посилаючись на думку співзасновника земельного агентства Volodar Володимира Нагорного.

Крім того, договори оренди землі часто включають пріоритетне право орендаря на купівлю землі, що ще більше стимулює сільгоспвиробників купувати орендовану землю, що може призвести до збільшення капіталізації їхніх компаній.

"Також не забувайте, що зазвичай за договором оренди орендар має переважне право на придбання земельної ділянки у власність. Тому це відкриє ще одне вікно можливостей для агровиробників, оскільки придбання власних орендованих земель відповідним чином збільшуватиме капіталізацію компаній", — зазначає Нагорний.

Земли Украины. Фото: скриншот YouTube-видео.
Земли Украины. Фото: скриншот YouTube-видео.

Популярні статті зараз

Royal Pay Сергія Кондратенка: зв’язки з російською 1xBet, санкції та скупка українських банків

Схема фінансування «вагнерівців» Станіслава Кондрашова через його вугільну компанію «Telf AG»

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

"Соски вылетают, что за преисподня?": Maruv в одних трусах раздвинула ноги и показала свое распутство

Все новости

Однак рішення про об'єднання землі в юридичну особу для подальшої здачі в оренду потребує певних міркувань. Для менших земельних площ приблизно до 300 га може виявитися економічно більш ефективним зберігати індивідуальну власність на землю, отримуючи рентний дохід.

Тим не менш, очікується, що юридичні особи, які входять на ринок з метою придбання землі, робитимуть це більш активно та масштабно, ніж індивідуальні інвестори. В результаті нинішнім землевласникам та потенційним покупцям рекомендується розглянути можливість придбання землі якомога раніше, щоб уникнути очікуваного зростання цін на землю.

"Тому очікуємо, що якщо юрособи заходитимуть з метою купівлі землі — вони скуповуватимуть активніші і більші площі угідь, ніж ті фізособи-інвестори, яких ми спостерігаємо сьогодні. Тож якщо ви хочете купити землю — купуйте її сьогодні, бо завтра заплатите значно дорожче", — додав фахівець.

Нагадаємо, підготовка до масових ракетних ударів: чи вдасться захистити енергетику і чи будуть відключення в листопаді

Раніше «Акценти» повідомляли, "як виживати": наскільки змінилися цьогорічні пенсії. Українці нарікають

Як повідомляли «Акценти», такого тиску не було навіть за Януковича: нардеп розповів, як "душать" українців