Особи, які мають статус вимушених переселенців (ВПО) в Україні, можуть втратити пільги, якщо залишать місце реєстрації на тривалий термін без повідомлення Управління соціального захисту. Експерти з правових питань надали інформацію про обставини, за яких ВПО можуть ризикнути втратити свій статус та пов'язані з ним пільги.

Про це повідомляє видання «focus»

Підстави для скасування статусу вимушеного переселенця визначено у Законі України "Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб" та Постанову Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 про реєстрацію вимушених переселенців.

Наступні сценарії можуть призвести до позбавлення статусу ВПО:

Подання заяви про відмову від статусу.

Популярні статті зараз

Як син закарпатського "лісового мафіозі" Юрій Сойма "пиляє" гроші на Івано-Франківщині

Gunzilla Александра Цоля и Влада Королева: подробности отмывания российских денег в Украине

ОПЗЖ пішло в контрнаступ: кияни будуть платити доньці Бойка за користування картками

Раскинула ножки в джакузи: Дантес сфотографировал Дорофееву без одежды

Все новости

Повернення на місце проживання.

Переїзд на місце проживання за кордон.

Надання неправдивої інформації при отриманні статусу ВПО.

Вчинення військового злочину чи кримінального злочину, пов'язаного з терористичною діяльністю, підривом державності чи міжнародного правопорядку.

Щойно людина втрачає статус вимушеного переселенця, держава припиняє фінансову допомогу. Рішення про позбавлення статусу може ухвалити керівник управління соціального захисту населення за місцем проживання переселенця.

Переселенці: скрін з відео
Переселенці: скрін з відео

Надалі ці відомості фіксуються в Єдиному реєстрі вимушених переселенців, і про це рішення повідомляється особі, яка втратила свій статус.

Переселенцям дозволено залишати населений пункт, де вони зареєстровані, терміном до 60 днів. Якщо вони відсутні протягом тривалого періоду, що перевищує 60 днів, це може вказувати державним органам на те, що вони або повернулися на місце проживання, або залишили країну, що призводить до втрати статусу ВПО.

Щоб зберегти статус ВПО при плануванні від'їзду на термін більше 60 днів, людина повинна повідомити Управління соціального забезпечення не пізніше ніж за три дні до передбачуваної поїздки.

Якщо комусь необхідно бути відсутнім понад 60 днів з поважних причин і він не планує змінювати місце проживання, він може зберегти свій статус ВПО, подавши заяву до Управління соціального забезпечення. Якщо причини, зазначені у заяві, визнані поважними, період відсутності може бути продовжено ще 30 днів.

Нагадаємо, масштабний струс пенсіонерів: чому вас скоро можуть позбавити пенсій

Раніше «Акценти» повідомляли, що Євген Кошовий допомагає Російському добровольчому корпусу: що він зробив

Як повідомляли «Акценти», останній шанс запастися на зиму: дуже популярний продукт скоро стане "розкішшю"