Під час війни в Україні чоловіки віком від 18 до 60 років вважаються призовниками і можуть бути мобілізовані до армії після отримання повістки та проходження медичного огляду. Однак мобілізація зазвичай не відбувається до 18 років або після 60 років.

Про це повідомляє видання «rbc», посилаючись на роз'яснення адвоката та провідного юрисконсульта Nota Group Антона Маринича.

Згідно з українським законодавством, громадяни мають виконувати свій конституційний обов'язок щодо захисту Батьківщини, незалежності та територіальної цілісності України. Військова служба здійснюється добровільно (за контрактом) чи за призовом. Закон України «Про військовий обов'язок та військову службу» визначає різні категорії громадян, пов'язані з військовою службою.

Призовники: особи, які підлягають реєстрації на призовних пунктах.

Призовники, закріплені за призовними пунктами: особи, закріплені за призовними пунктами.

Популярні статті зараз

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

Нові потяги до Європи: "Укрзалізниця" анонсувала несподіваний проект

"Творить всяку дичину": голий син голови Черкаської ОВА тусить у Парижі, поки його батька звинувачують у корупції

Все новости

Призовники у резерві для комплектування Збройних Сил: особи, які перебувають у резерві на особливий термін.

Резервісти: особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних сил.

Військовослужбовці: особи, які проходять військову службу.

Підлітки, які досягли 17-річного віку, мають стати на військову службу, пройти медичне обстеження та отримати документ військового обліку. На тимчасову військову службу можуть бути покликані чоловіки віком від 18 до 27 років. Якщо призовникові виповнюється 27 років і він не пройшов військову службу, він набуває статусу призовника.

Закон про мобілізаційну підготовку та мобілізацію визначає, що призовники та резервісти підлягають заклику під час мобілізації. Однак під час воєнного стану тимчасова військова служба не підлягає призову.

Чоловіки віком від 17 років і старші можуть добровільно підписати контракт на військову службу. Граничний вік військовослужбовців залежить від роду служби:

Для звичайної військової служби від 18 до 27 років.

Для військовослужбовців у особливий період: до 60 років для більшості посад із можливістю продовження до 65 років залежно від професійної підготовки, досвіду та стану здоров'я.

Законодавство також розрізняє максимальний вік призову на військову службу та максимальний вік перебування у запасі. Запас поділений на категорії, а віковий ценз варіюється в залежності від військових звань та категорій.

Чоловіки, які досягли 60-річного віку, мобілізації, як правило, не підлягають тому, що досягли максимального віку перебування в запасі. Якщо чоловіка було мобілізовано і досягло максимального віку під час служби, він може за його бажанням залишитися на службі ще на п'ять років.

Нагадаємо, в Україні підняли тарифи на газ: скільки тепер доведеться платити

Раніше «Акценти» повідомляли, дружбі кінець: Польща виступить проти вступу України до ЄС?

Як повідомляли «Акценти», ПриватБанк роздасть українцям під 7 тисяч гривень: кого і як потішать