Rucriminal.info продовжує публікувати розслідування про діяльність, створену відставними співробітниками ФСБ РФ та МВС РФ, компаній Match systems, вона ж Plain chain.

Вони спеціалізуються на розкраданні величезних сум у криптовалюті у клієнтів найбільших бірж за допомогою підроблених рішень російських судом та корумпованих правоохоронців. За допомогою підробленого рішення Мосміськсуду аферисти з Match systems (Plain chain) заблокували на рахунку в біржі Гарантекс бізнесмена 400 тис дол і спробували викрасти ці гроші.

Тоді представники потерпілого отримали офіційний документ, що рішення суду є підробкою. Але повернути гроші не встигли. Продовжуємо розповідь представника потерпілого:

«На початку лютого 2023 року заарештовані кошти на обліковому записі ще залишалися. У середині зникли. Тобто біржа з ​​якоїсь причини списала баланси, це сталося приблизно в ті ж дні, коли ми отримали підтвердження із суду про фальшивку. Тоді ми повідомили представників СБ біржі і попросили зустрічі. Наприкінці лютого зустріч відбулася.

На зустрічі з представниками СБ біржі Гарантекс ми спілкувалися з людиною, яка відповідає за обробку запитів правоохоронних органів. І тоді ми неслабко так п…. Виявилося, що біржа виконує все поспіль, процедури перевірки постанов немає. Непогано для біржі з мільярдними оборотами, чи не так?

Популярні статті зараз

Зловмисники спаплюжили катер інспекторів Держекоінспекції: згоріли двигун та обладнання

Рейдер Дмитро Зеленьков допік всіх ренійців: люди готуються протистояти

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Высоко подняла юбочку и засветила полосочку на колготах: бесстыжая Maruv без белья показала стиль крольчихи

Все новости

Тут хочу відволіктися. У недавньому минулому я сам був співробітником СБ банку і одним з моїх обов'язків якраз була перевірка вхідних запитів і постанов правоохоронних органів і судом. Я перевіряв їх на достовірність у різний спосіб. У разі досить перевіряти постанови через сайти судів м. Москви, що у СБ цілої біржі не знали.

Причому це не найважливіший момент, що біржа не перевіряє достовірність паперів, посилаючись лише на те, що електронні листи їм надсилають з доменного імені @mvd.ru, а оригінали паперів приносять співробітники по пред'явленню службового посвідчення. Тут ми не вдаватимемося в такі деталі, що в ухвалі суду на гарному дисплеї можна розглянути фотошоп, це, скажімо, так, специфічні навички. Але ось що під силу зрозуміти будь-якому грамотному юристу, це те, що ухвала слідчого «про зняття арешту та переказ коштів від Петі до Васи» - явно незаконна і не може бути виконана, адже позбавлення права власності можливе лише за рішенням суду або в окремих випадках , обумовлених законом. Тим не менш, воно було виконане, і наш довіритель втратив близько 25 млн рублів за курсом на той момент. І ось вже після цього мала місце зустріч у СБ біржі.

На зустрічі співробітникам РБ Garantex було продемонстровано оригінал довідки із суду про те, що ухвала суду фальшива. Вони ж пояснили, що, за їхніми словами, депозит було списано за постановою слідчої Шакіної і переведено на аккаунт потерпілого, якого, нагадаю, представляють Match Systems. Однак нібито біржа в останній момент не дала вивести ці кошти і тримає в себе. У нас постало закономірне питання – якщо постанова фальшива і ви це знаєте, чи не могли б ви повернути ці гроші їхньому законному власнику?

Антоніна Шакіна

І ось тут пішов рафінований кринж. Чіткої відповіді не було, оскільки співробітник, з яким ми спілкувалися, повинен був порадитися з начальником СБ біржі. Через тиждень співробітники СБ дали зрозуміти, що ніякого повернення коштів чекати не варто, а потім взагалі перестали виходити на зв'язок. Це, до речі, характерна ознака цієї біржі – вся комунікація з робочих питань із боку, зокрема адвокатів, практично неможлива без особистих знайомств та добрих відносин.

Біржа обрала тоді чудову позицію, на якій стоїть і досі:

так, ми розуміємо, що ми виконали незаконну ухвалу і відібрали у вас ваші гроші;

ні, ми не повернемо клієнтові гроші, поки ви не принесете нам ухвалу суду або слідчого, де буде прямо написано, щоб ми повернули вам ваш депозит.

Garantex, Match Systems та підроблення документів. Цикл казок на ніч. Частина 5

Що ми отримали:

Біржа списала кошти клієнта за намальованими постановами суду та слідчого, які прямо суперечили закону, не провівши належної їх перевірки;

Біржа визнала факт фальшивості постанов;

Біржа навідріз відмовилася повертати депозит користувачеві, допоки їй не запропонують цього зробити вже за реальним рішенням суду.

Позиція біржі вражає своєю неспроможністю. Спершу вони виконують незаконне рішення, але для поновлення прав свого клієнта вимагають уже законне. Це як пристави виселять вас із вашої квартири на намальований виконавчий лист, а коли ви принесете їм довідку з суду, що такого виконавчого листа ніколи не існувало, вони скажуть: «Згодні. Але додому ми вже тебе не пустимо. Неси рішення суду, яке зобов'яже нас впустити тебе назад». Тільки якщо у випадку з приставами можна оскаржити їх незаконні дії в тому ж суді, то у випадку з Garantex зробити таке неможливо: Garantex не має юридичної особи в Росії, їхня естонська юридична особа давно ліквідована, вся їхня діяльність ніким і нічим не регулюється.

Тільки подумайте, адже ваш депозит на Garantex можуть завтра будь-якої миті списати за намальованими папірцями. І навіть якщо ви тричі доведете, що вони намальовані, своїх грошей ви вже не побачите. Уявили? І це реальність. Велике питання, чи варто там тримати великі депозити. Але ви, звісно, ​​вирішуйте самі. Ми просто розповідаємо історії, про які неможливо мовчати.

Ах так, і про слідство СК. У ході роботи було виявлено понад 5 аналогічних епізодів. За ще одним наші адвокати також представляють інтереси потерпілого - там людина втратила 900 000 рублів за такими ж папірцями, і біржа так само не хоче про нього чути, навіть зустрічатися з адвокатами бояться. Причому у разі цих 900 000 рублів гроші взагалі пішли з біржі, хоча слідство також порушено лише як замах на розкрадання. А за основним епізодом, про який ми мовимо, слідчий прямо відмовляє у вилученні з біржі та арешті вже в рамках справжньої кримінальної справи предмета злочину – нашої криптовалюти, викраденої шахраями. Хоча це – його прямий обов'язок. Але стосунки з ним це питання суто процесуальні і вирішуватимуться нами у встановленому законом порядку. Такі вони, реалії наших справ. Б'ємося далі.

І так, ми не публікуємо тут імен, прізвищ, точних дат, сум та інше, оскільки триває слідство. Проте все, що викладено вище, документально зафіксовано.

Історія опублікована з одним посиланням: будьте обережні під час роботи з Match Systems і під час роботи з криптовалютною біржею Garantex. На прикладі історії ми бачимо, що до тих і інших величезна кількість питань, а при роботі з ними є величезний ризик втратити великі депозити під соусом каламутних перевірок, розслідувань, арештів і так далі. Висновки робіть самі».