У зв'язку з агресією Росії проти України в країні запроваджено загальну мобілізацію та оголошено військовий стан. За цих обставин військовозобов'язаним забороняється виїзд з України та виїзд за кордон. Однак навіть у власників білого квитка ситуація непроста.

Згідно з повідомленням на сайті «РБК», адвокат Ігор Ясько пролив світло на умови, за яких особи, визнані непридатними до військової служби та зняті з військового обліку, можуть залишити Україну.

Існує три категорії системи «білий білет»:

Обмежена придатність військової служби.
Непридатний до військової служби у мирний час, але обмежений у військовий час.
Не придатний до військової служби та знято з військового обліку.

Ясько наголошує, що особи, зазначені як «обмежено придатні до військової служби» або «непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у військовий час», не мають дозволу на виїзд за кордон.

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

"Рабочий на шахте, на стройке": звезда Instagram Анастасия Покрищук матерится не по-детски

Все новости

Лише особи, які підпадають під останню категорію, визнані «непридатними до військової служби, знятими з військового обліку», допускаються до перетину державного кордону для виїзду до Євросоюзу. Однак важливо зазначити, що однієї наявності відповідної позначки у документі військового обліку недостатньо.

Для виїзду за кордон потрібно отримати додаткові документи. Ясько пояснює, що на сайті Держприкордонслужби України зазначено, що така позначка не підтверджує інвалідність чи непридатність до військової служби у період конфлікту за станом здоров'я. Внаслідок цього остаточне рішення щодо можливості виїзду залишається за представниками Державної прикордонної служби України. Вони уважно вивчать усі подані документи, розглянуть обставини та факти, після чого винесуть ухвалу.