З 1 липня у Польщі було скасовано становище епідемічної загрози, яке регулювало легальне перебування українців, які приїхали до країни до 24 лютого 2022 року. Зміни в законодавстві для українців пояснили спікер Малопольського воєводства Йоанна Пазьо. Тепер українці можуть легально перебувати на території Польщі на двох підставах: спеціальному закону про COVID-19, дія якого закінчується 31 липня 2023 року (через 30 днів після закінчення епідемічного становища), та Закону про допомогу громадянам України у зв'язку з війною. Це означає, що легальне перебування громадян України продовжено до 4 березня 2024 року.

Про це пише портал "rbc"

Для українців, які приїхали до Польщі до 24 лютого 2022 року, продовжують діяти такі документи: види на тимчасове проживання, національні візи, дозволи на виїзд з території Польщі, терміни добровільного повернення, зазначені у рішеннях про зобов'язання іноземця повернутися, польські документи, що посвідчують особу, та дозволи на терпиме перебування. Тобто, якщо громадянин України перебуває в Польщі на тимчасове проживання, який був дійсним до 24 лютого 2022 року, то цей документ буде актуальним до 31 липня 2023 року. Після цієї дати застосовуватиметься спеціальний закон про допомогу громадянам України, і дію вида на проживання буде продовжено до 4 березня 2024 року.

українські біженці
українські біженці

Однак, після 31 липня 2023 року деякі категорії українців не зможуть продовжити легальне перебування в Польщі. До них відносяться українці, які перебувають у Польщі в рамках безвізового режиму, що живуть за шенгенською візою, мають візу, видану іншою державою Шенгену, вид на проживання, виданий іншою державою Шенгену, що перебувають на підставі довгострокової візи, виданої іншою державою ЄС, яка не є частиною шен. зони, а також перебувають на підставі виду на проживання, виданої іншою державою ЄС, яка не входить до шенгенської зони.

Популярні статті зараз

Гральний бізнес заганяють у тінь: замість податків та донатів – хабарі та відкати

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Все новости

Після 4 березня 2024 року у Польщі школярі зможуть перебувати довше (до 31 серпня 2024 року), а також випускники шкіл (до 31 вересня 2024 року). Ці зміни пов'язані зі скасуванням карантину, який було введено через пандемію COVID-19.