Водночас, законом встановлено тарифи на комуналку, які заборонено підвищувати до закінчення воэнного стану та ще деякий час після нього.У НКРЕКП дали роз'яснення, які тарифи на комуналку не можуть підвищити, а які можуть зрости.

Щодо тарифів на природний газ, то НКРЕКП не має на цю вартість впливу. За законом, компанії-постачальники можуть самостійно встановлювати тарифи на газ.

"Згідно із законом, НКРЕКП не має повноважень щодо встановлення цін на природний газ", - повідомили в Нацкомісії. Тому цілком можливо, що тарифи на газ від компаній-постачальників зможуть підвищити. Водночас, є тарифи, які захищені від підвищення законом про мораторій на підвищення комунальних тарифів. Цей закон був підписаний президентом у серпні минулого року.

Відповідно до цього закону встановлено заборону на підвищення таких тарифів на комуналку:

  • послуги з розподілу газу;
  • теплову енергію: її виробництво, транспортування та постачання;
  • послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

При цьому підприємства теплової комунальної енергетики переважно використовують для виробництва тепла природний газ, який вони купують у Нафтогазу. Природно, що вартість послуг безпосередньо залежить від ціни, за якою вони купують газ у компанії-постачальника. Тому Нафтогаз не має права підвищувати тарифи на газ для підприємств ТКЕ порівняно з тією ціною, яка була на 24 лютого 2022 року.

Популярні статті зараз

Понад 4500 дітей усієї України: у Національній бібліотеці підбили підсумки конкурсу "Майбутнє планети у наших руках!"

Микола Томенко розповів про китайський тест для школярів воюючої України

Сергій Яковлєв: мажора блогера підозрюють у смерті молодої дівчини

Дмитро Білоцерковець знову рветься до тріумфу: хоче повернути собі вплив

Все новости

Мораторій на підвищення цих комунальних тарифів діятиме до закінчення воєнного стану та ще півроку після нього